EPA/Malton Dibra

U jeku falsifikovanja istorije, koju Albanci poslednjih meseci pokušavaju da proture u javnost navodeći kvazi činjenice poput formiranja srpske nacije u 19. veku i ilirskom poreklu Nemanjića, valja spomenuti dokaze o Albancima, koje je u svom delu prikazala bugarska istoričarka Teodora Toleva.

Naime, ona je u bečkom arhivu pronašla dokumente koji govore o sastancima političkog vrha tadašnje Austrougarske u cilju formiranja albanske nacije.

Na kraju svog dela “Uticaj Austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije” Toleva je napisala:

“Posle detaljnog proučavanja arhiva možemo tvrditi da na početku 20. veka albansko stanovništvo još ne predstavlja oformljenu naciju. Etničke grupe u Albaniji žive izolovano, nemaju veza među sobom, osim kad ratuju. Mogućnosti za njihovo zbližavanje su praktično ništavne, a ubistva uobičajena, čak i za ljude iz istog klana”.

Ona je navela i da u toj zemlji postoje dva osnovna dijalekta, ali oni su toliko različiti, da se ljudi skoro ne razumeju.

“Ne postoji jedinstveni književni jezik, već više od dvadeset različitih načina pisanja na lokalnim dijalektima. Koeficijent pismenosti ne prelazi čak ni 2%. Stanovništvo pripada trima veroispovedanjima – muslimani, pravoslavni i katolici. Albanci nemaju nacionalno saznanje, nemaju opšte interese, ne iskazuju solidarnost i ne razvijaju se u pravcu buđenja nacionalnih osećanja. Prema tome, početkom 20. veka ne postoji albanska nacija”, zaključila je Teodora Toleva.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime