EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Sadašnji mandatar Aljbin Kurti ima rok kraći od nedelju dana da postigne dogovor i formira novu vladu Kosova a ukoliko to ne uspe postavlja se pitanje koja će alternativna rešenja biti primenjena i hoće li Kurti imati pravo na drugu šansu.

Ukoliko Kurti ne uspe da formira vladu, započinje drugi ustavni rok od 10 dana u kome bi trebalo da se primene rezervne opcije.

Različita su tumačenja analitičara o ovoj situaciji, jer jedni smatraju da bi Samoopredeljenje moglo da dobije još jednom pravo da predloži mandatara, dok su drugi mišljenja da će to pravo biti preneto strankama ili koalicijama koje su u stanju da obezbede parlamentarnu većinu u skupštini.

Pored toga, ne isključuje se mogućnost novih izbora i tehničke vlade.

“Glavni cilj – sporazum sa Srbijom”

Politički analitičar Ijmer Muškoljaj kaže da bi u slučaju da razgovori između Samoopredeljenja i DSK ne uspeju, sve  akcije morale biti preduzete u skladu sa Ustavom Kosova.

– Ustav predviđa da pobedniku izbora još jednom mora biti data mogućnost da formira vladu, a ukoliko i tada ne uspe, predsedniku otaje da iskoristi svoje diskreciono pravo. To može značiti da sledeća najveća parlamentarna stranka Demokratski savez Kosova preuzme mandat za sastav vlade – rekao je Muškoljaj.

– Imajući u vidu da su Samoopredeljenje i DSK najavili da neće praviti koalicije sa bilo kojom drugom strankom, to znači da zemlja mora da izađe na nove izbore – smatra on.

– Rešenje je organizovanje novih izbora, ukoliko u međuvremenu ne postoji druga opcija, u smislu da može doći do međunarodnog pritiska zbog rokova, posebno za postizanje dogovora sa Srbijom. Dakle, stvoriti vladu koja bi mogla imati širu bazu i koja bi kao glavni cilj imala zaključivanje dijaloga sa Srbijom i postizanje sveobuhvatnog sporazuma – rekao je Muškoljaj.

Direktor Balkanske grupe za politiku na Kosovu Naim Rašiti kaže za RSE da su se obe strane, Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, suočile sa čvrstim stavovima koji ukazuju na više nepoverenja nego realnosti u podeli pozicija.

On smatra da bi trenutna situacija mogla dovesti do dve mogućnosti.

– Prva je da se drugi mandat ponudi nekom drugom, odnosno da formira vladu druga parlamentarna većina, koju će predsednik države tražiti ako Samoopredeljenje ne uspe da formira parlamentarnu većinu. Druga mogućnost je najverovatnije privremena tehnička vlada do jeseni, kako bi se stvorili uslovi za normalno funkcionisanje institucija i zatim novi izbore na jesen – rekao je Rašiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here