EPA/Erdem Sahin
Rat u Siriji traje nesmanjenom žestinom

Rusija ima dokaze o saradnji ameirčkih vlasti sa militantima terorističke organizacije DAEŠ (Islamska država, zabranjena u Rusiji) u Avganistanu, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov tokom onlajn diskusije kluba „Valdaj“.

Kako je rekao, Rusija je dobila te informacije od lokalnih Avganistanaca i predstavnika vlasti koji nisu shvatali zbog čega helikopteri snabdevaju oružjem i municijom područja koja su zauzeli odredi DAEŠ-a.

– Uveren sam da je bilo takve saradnje, nismo jednostavno tako počeli o tome da pričamo. Počeli smo da dobijamo konkretne informacije o potvrdi takve saradnje, o činjenici da su helikopteri pretrpani oružjem – rekao je on.

Talibani su spremni za politički kompromis

Pokret „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) spreman je za politički kompromis sa avganistanskim vlastima s obzirom da su se vladajući slojevi „zasitili rata“, kazao je Kabulov.

– Talibani su se takođe promenili zajedno sa svetom. U poslednjih 20 godina je osnovni deo rukovodstva, koji se dovoljno zasitio rata, shvatio da je potrebno da traže političke izlaze iz ćorsokaka – izjavio je Kabulov istakavši da je reč o starijim predstavnicima pokreta.

– Osećam i vidim to ne samo po rečima, već i prema namerama koje su izražene u raznim formatima, da su oni spremni na politički kompromis. Međutim, oni smatraju da politički kompromis mora biti dostojanstven – dodao je.

Kabulov je istakao i da se pojavljuju mlađi naraštaji, strastveni borci koji imaju duži fitilj i koji još uvek nisu živeli u Avganistanu koji nije okupiran. Oni su ubeđeni da ratuju za oslobađanje Avganistana od stranaca, zaključio je Kabulov.

– To je mladi i strastveni deo pokreta na čijem čelu su komandanti radikalnog opredeljenja – dodao je Kabulov.

U Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa teroristima pokreta „Taliban” koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban” su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime