Z. Raš
Zoran Milivojević

Vučić je ocenio da Francuska verovatno imati najbolje odnose u Evropi sa novom američkom administracijom, i da je najviše reči bilo o odnosima Beograda i Prištine. Kako je rekao, tokom razgovora sve to je dovedeno u vezu s evropskim putem Srbije i veruje da će Srbija imati podršku Francuske.

– Beograd uvek spreman za dijalog i podržava poziciju evropskog posrednika Miroslava Lajčaka, ali je za svaki razgovor potrebno dvoje – istakao je Vučić.

Beograd u Parizu dobija saveznika na zapadu kojeg do sada nije imala, komentariše za “Vesti” diplomata Zoran Milivojević.

– Najava dolaska Makrona u Beograd na jesen i potpisivanje niza ugovora pokazuje da će Francuska ići s ozbiljnim ekonomskim projektima i investicijama, što daje značaj njenoj orijentaciji da se vrati na ovaj prostor u kom Srbija ima ključnu ulogu za Francusku – ističe Milivojević.

On ukazuje da Pariz razume po pitanju Kosova potrebe i poziciju Srbije, koja u dijalogu vapi za kompromisom.

– Francuska će 2022. godine predsedavati EU, a tada će biti i predsednički izbori. Makronove ambicije su da se i na ovom planu verifikuje rezultat koji bi se uknjižio u francuski geopolitički bilans – ističe ovaj diplomata i ukazuje da je bitna podrška Francuske koja je izlaskom Velike Britanije iz EU postala najvažnija zemlja članica, kao stalni član SB UN i nuklearna sila.

Razumevanje Francuske, kako je naveo, relaksira srpsku poziciju povodom Kosova u odnosu na malo tvrđi nemački stav koja kao jedino rešenje vidi priznanje nezavisnosti. Smatra i da bi se mogao očekivati nastavak pregovora koji ne bi podrazumevao dominaciju maksimalističkih zahteva Prištine, već kompromisno rešenje dijalogom i diplomatskim sredstvima.

– Francuska nema razumevanja za velikoalbanske aspiracije Prištine i princip samo priznanje i ništa više. To nam otvara put i daje manevarski prostor da u nastavku dijaloga možemo da očekujemo razumevanje, a uticaj Francuske može ići u prilog takvog rešenja – priča naš sagovornik.

Milivojević napominje da Makron i Francuska teže partnerskim odnosima s Nemačkom, a ne da budu u njenoj senci, što je šansa Srbije.

– Nemačka i Francuska će biti partneri u zajedničkim ciljevima, a to je traženje rešenja za Kosovo na realpolitičkim osnovama – kaže Milivojević dodajući da to podrazumeva da se moraju uvažiti i interesi Srbije.

Ključna podrška

Zoran Milivojević smatra da je rezultat Vučićeve posete Parizu i najava da će evropske integracije Srbije biti deblokirane uz podršku Francuske i da će se uključiti u pregovore na novoj metodologiji otvaranjem klastera.

– U tome će Srbija imati Makronovu podršku što je ključno jer je Francuska rodonačelnik tog novog pristupa. U tom smislu, rezultat je više nego očekivan – kaže ovaj diplomata.

1 COMMENT

  1. Kod ociju ste coravi, uslovi pod kojim srbija ulazi u eu priznanje kosova, Vucic rekao, dok sam ja predsednik nema priznanja kosova, ko jj ovde lud, ipak mozda je to samo prica Vucica ?????

  2. Макрина Америка може да макне једним махом руке. Једним трептајем ока. Тако да снагу француске са толиким бројем чоколадираних становника смешно истицати. Амери могу да им направе бомбашких напада да не знају где се налазе.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here