pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na zapadu Norveške uskoro bi trebalo da počne gradnja tunela za brodove vrednog 325 miliona dolara.

Očekuje se odobrenje finansijskih sredstava za ovaj vrlo značajan projekat.

Norveška obalska administracija (Kystverket) je predložila da se tenderski postupak okonča ove godine, a da gradnja počne već sledeće godine. Plan je da tunel u funkciji bude 2025. ili 2026. godine.

Tunel će biti dug 1,7 kilometara i dovoljno velik za kretanje teretnim i drugim većim brodovima. Time će se omogućiti da se plovilima ne saobraća vodama na području Stada.

Međutim, brodovima za krstarenje neće biti moguće da se kreću tunelom jer su preveliki.

Konstruktorima tunela je na prvom mestu bila sigurnost. U prethodnih stotinu godina razmatrala se mogućnost gradnje tunela, a da bi se zaobilazilo spomenuto područje izloženo vetrovima i okeanskim strujama. Zbog toga je vrlo zahtevno i opasno kretati se brodom.

Prema Norveškoj oblaskoj administraciji, Vikinzi su plovila transportovali preko kopna da ne bi morali ploviti Stadom. Na ovom morskom području nepovoljni uslovi za plovidbu mogu trajati i po nekoliko dana, prenosi Klix.

Koliko će biti značajna gradnja tunela pokazuje i podatak jedne brodske kompanije da 20 odsto brodova kasni zbog problema na navedenom morskom području.

Pretpostavlja se da će gradnja koštati 325 miliona dolara, prenosi poslovni list Forbs.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime