pixabay.com
Foto: Ilustracija

Činjenice o najdubljem i najvećem okeanu na Zemlji, od kojih će vam se zavrteti u glavi.

Tihi okean najveći je i najdublji okean na Zemlji. Prostite se na ogromnih 165,2 miliona kvadratnih kilometara od Amerike do Azije, odnosno pokriva 49,8 posto morskih prostranstava Zemlje. Taj je vodeni div toliko ogroman da ga je teško i zamisliti.

Ali možemo da probamo. Zamislite sve delove kopna spojene u jednu celinu; ta površina i dalje bi bila manja od velikog tihog plavetnila. Najveći okean na svetu ime duguje istraživaču Ferdinandu Magelanu koji ga je tako nazvao dok je 1520. plovio njegovim mirnim delom. Ali Tihi okean nije nimalo miran, tih niti povučen. U njegovim dubinama i na površini sve vrvi od aktivnosti, piše Pun kufer.

Velik deo još uvek nije do kraja istražen, poput na primer Čelendžer dipa (Challenger Deep), najdubljeg dela Marijanskog rova. Taj deo Marijanskog rova, koji se nalazi u zapadnom delu okeana, istočno od Filipina 1951. otkrio je britanski istraživački brod Čelendžer, a dubinu od 11.033 metra kasnije je izmerio ruski istraživački brod pomoću sonarnog sistema.

Do dubine od 10.915 metara, američka posada je dospela 1960. godine, što je gotovo 2100 metara više od visine Mont Everesta. Marijanski rov nastao je na mestu gde se Pacifička ploča podvlači ispod Filipinske, stotinjak kilometara zapadno od udaljenih ostrva, po kojima je nazvana.

Tihi okean verovatno je najstarije more na Zemlji.

Tihi okean ima nekoliko antipoda, odnosno dijametralno suprotnih tačaka na površini Zemlje, a ako bismo zamislili liniju koja ih povezuje, ona bi pokrila polovinu planete.

Kad bismo zaronili u Tihi okean podmornicom, na primer, nedaleko od Čilea, i stigli na njegovo dno pa napravili prolaz na drugi kraj Zemlje – i dalje bismo bili u Tihom okeanu, preciznije u blizini Vijetnama.

Najduži kontinuirani potez vode u Tihom okeanu proteže se od Indonezije do Kolumbije. Taj je potez dugačak neverovatnih 19.800 kilometara, a toliko iznosi prečnik ne jednog, nego pet Meseca – i još bi ostalo malo mesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here