Imunolog Janković upozorava: Potrebno je još rigoroznije sprovođenje mera

1
Tanjug
Srđa Janković

Imunolog Srđa Janković rekao je da situacija može i da se pogorša ako ne budemo pazili.

Govoreći o samoizolaciji, kaže da preporuka stoji u trajanju maksimalno mogućeg perioda inkubacije svima koji dolaze sa područja gde je visoka aktivnost kovida, ona nema snagu zakonske obaveze, ali nije manje važna u zaštiti zdravlja i života.

– Ne postoji logistički aparat koji to može da kontroliše, ali Krizni štab stoji na stnanovištu da je samoizolacija neophodna, jer tako ćemo zaštititi naše ljude i zdravlje svih nas – rekao je Janković.

Situacija se poboljšala donekle u odnosu na ono što smo imali u toku najvećeg dela leta, ali postoji potencijal da ponovo počne da raste broj zaraženih.

– Nije ravnomerna raspodela broja obolelih po gradovima, ako ne nosimo maske, ne poštujemo distancu, ne održavamo higijenu – itekako postoje uslovi da imamo pogoršanje – kaže dr Janković.

– Mislim da treba još rigoroznije da sprovdimo mere sada, jer možemo najviše time da doprinesemo – istakao je Janković.

Da li treba da se plašimo scenarija pogoršanja

– Velikom delu građana je to prešlo u naviku. Neki kao da ignorišu koronavirus, nikada svi neće deliti jedno mišljenje – smatra Janković.

Normalno je da razlike u gledištima postoje, ali kada je u pitanju opšte dobro, Janković ističe da treba da postoji konsenzus – maske, distanca, higijena mogu da spreče smrtonosnu zarazu.

Prema njegovim rečima, ako što veći broj nas bude to sprovodio ne treba da se plašimo novih scenarija pogoršanja.

U Austriji je dramatično porastao broj zaraženih. Mnogo je naših građana u toj zemlji, posebno u Beču.

– U ovom trenutku je to Austrija, ali suština je da uvek i svuda treba voditi računa, svuda virus može da rasplamsa epidemiju ako se za to steknu uslovi. Talasi se javljaju mestimično, negde vrh talsa, negde udolina- objasnio je Janković.

Vakcina i ispitivanje

Govoreći o vakcini, Janković kaže da nije problem što se vodi debata već što se iskrivljeni argumenti besomučno ponavljaju – da su vakcine štetnije od bolesti koje štite, a to neće biti tačnio ni sada.

– Kada se bilo kome desi neželjeni događaj, kada nekome na bilo koji način pozli, ne procenjuje se da li bi to moglo da ima veze sa vakcinom u prvom koraku, prvo se obustavlja, pa se radi procena da li uopšte postoje izgledi da je to od vakcine, a ne od nečega drugog. Može da im se desi bilo šta – rekao je Janković.

Podseća da je nakon svega nekoliko dana nastavljeno istraživanje, što znači da je tim koji vodi studiju konstatovao da to nema veze sa vakcinom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here