Lična arhiva
Čeda Ćirković Ćira

U nedelju, 31. maja 2020. u Melburnu je u 86. godini preminuo Čeda Ćirković Ćira, poznati dugogodišnji fudbalski stručnjak koji je radio u brojnim klubovima od Nacionalne lige Australije do Premijer lige Viktorije.

Ćirković je preminuo u staračkom domu u Donkasteru, u koji je otišao da bi bio pored svoje supruge Dragice, koja je poslednjih godina bila teško bolesna. Samo šest meseci posle njene smrti, sudbina je htela da i Čeda ode na večni počinak.

Ćirković je rođen u Olovu (današnja Federacija Bosna i Hercegovina) 24. juna 1934. godine. Kao mlad se preselio u Beograd i fudbalski stasavao u omladinskoj školi Crvene zvezde, koju je 1956. osnovao Miljan Miljanić. Zvezdinu fudbalsku školu Ćira je pohađao od 1957. do 1959. godine, kad je prešao u Srem iz Sremske Mitrovice. Ćirković je, inače, bio veliki “zvezdaš” i na početku fudbalske karijere igrački i ljudski uzori bili su mu Rajko Mitić, Branko Stanković, Dragoslav Šekularac i Ivan Toplak.

Druženje na Olimpik parku: Ćira sa Borom Kostićem

Jedno vreme je živeo i u Banji Koviljači, da bi 1965. godine sa suprugom Dragicom i kćerkom Tanjom emigirirao u Australiju i doselio se u Melburn.

U poznati Fudbalski klub Futskrej Džast došao je kao igrač, a kasnije je radio u ovom klubu punih 17 godina radio i kao trener. Vodio je Džast u Nacionalnoj ligi Australije, a bio je i trener Foknera, Oklija i drugih klubova Premijer lige Viktorije. Čeda Ćirković je bio i član stručnog štaba Saut Melburn Helasa, koji je i danas veliki klub grčke zajednice u glavnom gradu Viktorije.

Fudbalske teme: Ćirković i Dragoslav Šekularac

Sa Džastom je kao igrač 1969. godine osvojio prvenstvo Viktorije, a kao trener podigao je još četiri šampionska trofeja i jedan Ampol kup.

Iza sebe je ostavio kćerku Tanju, zeta Stivena i unuke Stefani i Evana. Čedin sin Jovan (Džoni) preminuo je vrlo mlad pre petnaestak godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here