Đuro Đuka Radan

U utorak 19. marta, u Sidneju je u 102. godini preminuo Đuro Đuka Radan, osnivač Crkvene opštine Svetog Save u Inglsajdu, nosilac Ordena Svetog Save drugog stepena i jedan od najstarijih Srba u Australiji.

Radan je bio učesnik Drugog svetskog rata, boreći se u odredima četnika Dinaraca vojvode Momčila Đujića, a kasnije je u Sidneju bio jedan od utemeljivača Pokreta srpskih četnika Ravna Gora.

Od Đuke Radana se u ime zajednice oprostila Mitropolija australijsko-novozelandska, podsećajući na njegov životni put i zasluge za srpsku zajednicu na Petom kontinentu. Tekst prenosimo u celosti:

Upokojio se u Gospodu Đuro (Đuka) Radan, dugogodišnji član i jedan od utemeljivača Crkvene opštine Svetog Save u Inglsajdu, nosilac Ordena Svetog Save II stepena i četnik Dinarac Vojvode Momčila Đujića.

Rođen u Pađenama u Dalmaciji, u Srpskoj Krajini, 15. marta 1923. godine – preminuo u Sidneju 19. marta 2024. godine.

Đuka ostavlja za sobom troje dece, desetoro unučadi i šesnestoro praunučadi.

Zajedno sa svojim roditeljima Ćirom i Marijom, braćom: Stevom, Ratkom, Đukom i sestrom Mandom provodi detinjstvo i mladost u malom selu u Dalmatinskoj provinciji Kraljevine Jugoslavije. Nalik mnogima njegove generacije, Drugi svetski rat ostavlja izraziti pečat na njegov život. Pridružuje se sa 19 godina odredima Dinarske četničke divizije vojvode Momčila Đujića.

Nakon Drugog svetskog rata provodi period vremena u Eboliju, u Italiji, gde se venčava sa Dragicom Samardžijom, takođe iz Pađena (preminula 1989. godine). Posle dve godine u Italiji premešteni su u Nemačku, gde im se rađa prvo dete, Dušanka. Sa emigracijom u Australiju 1949. godine, dolazak na svet sinova Petra (Periše) i Radeta (potonjeg sveštenoslužitelja) ispunio je porodicu Radan.

Bio je crkveni član parohije Sveti Sava na severu Sidneja od 1950. godine i jedan od onih koji su pokrenuli kupovinu crkvenog zemljišta u Inglsajdu 1981. godine. Postaće kasnije i jedan od poverenika-utemeljivača ovog crkvenog imanja i pokretačka snaga izgradnje crkvenog hrama i školske sale.

Jedan je od osnivača Pokreta srpskih četnika Ravna Gora i poverenik imanja u Bonirigu, još od 1966. godine, gde je bio i na dužnosti predsednika tokom nekoliko godina.

Odlikovan je rukom patrijarha Pavla od strane Srpske pravoslavne crkve 2003. godine, Ordenom Svetog Save drugog stepena za njegovo zalaganje i očuvanje crkvene parohije Sveti Sava.

Beskompromisni patriotizam prema svemu što je srpsko ostao je vidljiv do poslednjih dana. Đuka za sobom ostavlja neizbrisivo nasleđe u krilu njegove porodice, njegove parohije, njegovog Pokreta srpskih četnika i njegove nacije.

Sahrana Đure Radana obaviće se u utorak, 26. marta u 11.00 časova, u crkvi Svetog Save u Elanori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here