pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američka vojska istražuje incident koji se dogodio u Fort Blisu u Teksasu, kada je jedan tenk „Abrams“ pucao na drugi iz topa i pogodio ga tokom vežbi. U prijateljskoj vatri jedan vojnik je povređen.

Incident se dogodio na vežbi koju je sprovodila Prva oklopna divizija, objavio je Difens blog, što su kasnije zvanično potvrdili iz američke vojske.

Jedan tenk ispalio je sa daljine od oko 2.600 metara vežbovnu granatu, repliku granate M830A1 HEAT (protivoklopni visokoeksplozivni projektil) koja ima domet do osam kilometara. Ta granata inače poznata je po tome što razvija veoma visoku temperaturu pri eksploziji i topi čelik pri kontaktu.

Jedan vojnik u pogođenom tenku je lakše povređen, a „Abrams“ je znatno oštećen, što pokazuju i snimci objavljeni na društvenim mrežama.

Iz američke vojske su potvrdili da je tenk „pretrpeo neka oštećenja“, ali nisu iznosili druge detalje dok se istraga ne završi.

Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, tenkisti koji su ispalili granatu bili su veoma precizni, pošto su pogodili drugi „Abrams“ u kupolu.

M1A2 „Abrams“ je glavni borbeni tenk vojske Sjedinjenih Američkih država i korišten je u Iraku, Avganistanu i Siriji.

Prva oklopna divizija, čiji su tenkovi učestvovali u incidentu, decenijama je smeštena u Nemačkoj, u okolini Vizbadena. Poligon u bazi Fort Blis inače simulira pustinjske uslove, budući da je po konfiguraciji sličan terenu na Bliskom Istoku.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime