commoswikipedia.org/Foreign and Commonwealth Office
Valentin Incko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i Skupština Republike Srpske prešli crvenu liniju i dodao da je spreman da reaguje, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC).

Dodao je da su države tzv. Kvinte uvek bile za korišćenje bonskih ovlašćenja, koja daju velika ovlašćenja visokom predstavniku, ali i druge, ako ništa drugo ne bi pomoglo, preneo je portal Klix.ba.

– Ja sam spreman da reagujem, ali samo sa PIC-om. Ne bih to radio sam. U PIC-u je u toku novo razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti bonska ovlašćenja, ali odluka još nije doneta. Osim Rusije, ima unutar PIC-a još država koje misle da su najbolja domaća rešenja. Sve te države misle dobro za BiH – rekao je Incko za Al Džaziru Balkans.

Osvrnušivši se na današnju lidera SDA, SBB-a i DF-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, koji su Dodiku poručili da neće dozvoliti prelaženje crvene linije, Incko je rekao da je crvena linija kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, konkretno ovu poslednju o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem.

– Zamislite kada bi neko na ostrvu Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. (Predsednik Emanuel) Makron bi odmah poslao vojsku – rekao je Incko.

Ustavni sud je, kaže on, temelj svake države i odluke se moraju implementirati. On je dodao da se neće menjati teritorija RS.

– Nije se menjala teritorija Srbije kada je Dodik tamo kupio neko zemljište ili vilu. Titular državne imovine je država – naveo je Incko.

7 COMMENTS

  1. Pa kad nije bitno sto onda uzimate? Ili je ipak bitno, kada bude prolazio ruski gas I auto put Sarajevo-Beograd. Obe trase najvecim dijelom idu kroz Republiku Srpsku, pa kad onda uzmete to zemljiste…..kome idu prihodi? Za oba projekta je, samo.da.se napomene, najzasluzniji upravo Milorad Dodik.

  2. Sad se više i ne govori o tome da NI SLOVA NEMA u Ustavu BiH o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ni o njegovom raspolaganju. NI SLOVA ! A NI ZAKONA o Ustavnom sudu BiH. A NI POMENA u dejtonskom ugovoru o SUDU BiH, Viskom sudskom i tužilačkom savetu… Bar je to lako provjeriti. A to što misle Incko i “međunarodna zajednica” bez Rusije, Kine, Španije… je podmuklo i kvarno do srži ne bi li se opet desilo da Srbi dobiju u ratu a onda ih u miru prevedu žedne preko vode.

    • Kako moze jedna drzava biti vlasnik teritorijau drugoj drzavi? Da nije teritorija Slovacke mozda vlasnistvo Ceske. Dosta je vise tih debila na funkcijama.

  3. Понека вуцибатина опет прижељкује нови светски рат за који ће понови осудити Србе. “Срби су били криви и за два претходна Светска Рата”

  4. Koliko mu smeta Republika Srpska vise nego drugima. Pljuje nas godinama u UN. Nista nije poduzeo protiv pretnji Izetbegovica ratom. Dodik cuva Dejton i njime zagarantovanu Republiku Srpsku. Ko ste vi Incko i sta hocete u nasoj zemlji. Nakon dvadeset pet godina bilo bi vrijeme da ides. Sram mte bilo kakav si ti politicar koji se stavlja na stranu muslimana sa zeljom da se napravi unitarna Bosna . NIKADAAAAAAAAAAA jesi li razumeo. Ti Incko izazivas ovde nemire sa tvojim ponasanjem i pretnjama. Idi vec jednom nisi pozeljan.

  5. Incko veliki SRBOMRZAC neprekida da urusava Republiku Srpsku i da pomaze muslimanima stvaranje Muslimanske drzave. Dodiku pretite sa tim pretite i Srpskom narodu. Nepravi belaja i neigraj se vatrom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here