Incko krivi samo Srbe

0

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin rekao je da Rusija neće prihvatiti jednostran i pristrasan pristup situaciji u Bosni i Hercegovini. Čurkin je kritikovao izveštaj visokog predstavnika UN u BiH Valentina Incka kao pokušaj da se bosanski Srbi okrive za poslednje političke nemire u zemlji.
Čurkin je naglasio da Inckov izveštaj potcenjuje negativni uticaj neslaganja između muslimana i Hrvata u Federaciji BiH, u kojoj se prava bosanskih Hrvata, garantovana Dejtonskim sporazumom, i dalje krše.
– Ne prihvatamo takav jednostran i pristrasan pristup – istakao je Čurkin.
Ruski diplomata rekao je i da Incko ignoriše situaciju u oblastima nastanjenim muslimanima, u kojima su prošlog februara održani veliki protesti. Čurkin se na sastanku u Savetu bezbednosti UN suprotstavio Incku zbog njegovog pokušaja, kako je rekao, da prebaci krivicu na Republiku Srpsku i bosanske Hrvate.
– Zadatak visokog predstavnika UN jeste da ohrabruje dijalog, tražeći zajedničko rešenje, umesto da se usmerava na evropsku i transatlantsku agendu – poručio je Čurkin.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko je za izostanak napretka BiH odgovornim označio "problematično ponašanje političara iz Republike Srpske".
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here