Youtube/N1
Valentin Incko

Ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka blef je međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi, izjavio je danas u Beogradu srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

– On je podneo ostavku u nameri da se provuče (Kristijan) Šmit i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom – rekao je Dodik u Beogradu na tribini pod nazivom “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH”.

On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zameniku visokog predstavnika, već je to veštački napravljemo imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Već juče sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska – naveo je Dodik.

On je naglasio da je samo Karl Bilt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Savet za implemetaciju mira to nešto usaglasio i predao Savetu bezbjednosti.

– Čak ni Kristijana Švarc Šilinga nije potvrdio Savet bezbednosti a kaže se da usaglašen predlog utvrđuje Savet bezbednosti – rekao je Dodik i dodao da će se videti šta će biti na Savetu bezbednosti i da Srpska ima neka uveravanja.

Prema njegovim rečima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, verovatno međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opozaciju stave na svoju stranu.

– I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno. Mi u kontinutitetu pokušavamo da vratimo Republiku Srpsku na mesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana – naveo je Dodik.

Republika Srpska je strana, ali da “oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promene Ustav”, kaže Dodik.

– Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definišu. To je suština – jasan je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

1 COMMENT

  1. Daleko od toga da ce opozicija biti neko ko se bori za Republiku Srpsku i da ce pristati na mnoge stvari da dodju na vlast.Ali isto tako je i vladajuci Snsd-e na celu sa Dodikom na sve spremna da ostane na vlasti.Ostaje samo jedno pitanje koga ce Medjunarodna Zajednica da izabere za svog partnera.Za sada mislim da oni stoje na strani vlasti Snsd-ea i Dodika jer na kraju krajeva oni su ga i doveli na vlast.Znaci njima bi najvise odgovarali da to bude ova vlast na celu sa Dodikom oni ce to malo ljepse da upakuju kao sto su i Anp upakovali u Program reformi.Kao i vjezbe na Manjaci gdje su rekli eto vjezba moze,ali ne smije biti vise od dva helikoptera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here