EPA/Antonio Bat
Plaža u Hrvatskoj

Nakon što je nekoliko zemalja Hrvatsku stavilo na crvenu listu zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a to trenutno najavljuju Slovenija i Velika Britanija, događa se ono čega su se u hrvatskom turizmu pribojavali, a to je beg turista iz Hrvatske, piše portal Index.

Hrvatska je danas ponovo zabeležila veliki broj, 255 novozaraženih koronavirusom, što je treći po redu neslavni rekord u ovoj nedelji.

Iako bi se smena turista u “normalnim” okolnostima očekivala tek u danima vikenda, u Lučkom se već od prepodneva stvaraju gužve prema unutrašnjosti. Prema informacijama Hrvatskog auto-kluba (HAK) najveće gužve na graničnim prelazima su sa Slovenijom, posebno na graničnom prelazu Macelj, kao i na putevima ka njemu.

“Pojačan je saobraćaj i na Istarskom ipsilonu prema GP Kaštel i Plovanija, Krčkom mostu i pojedinim graničnim prelazima. Vozačima savetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uslovima puta i da održavaju bezbedan razmak između vozila”, saopštili su iz HAK-a.

Prema najnovijim informacijama, na graničnim prelazima Macelj, Plovanija i Kaštel stvorile su se kilometarske kolone i čeka se više od sat i po. Kolona teretnih vozila na Maclju je ogromna i čeka se preko tri sata.

Gužve su i na granici prema BiH, gde se takođe čeka oko sat i po.

Na graničnim prelazima s Mađarskom je situacija obrnuta – nema čekanja na izlaz iz Hrvatske, ali se na ulaz u Hrvatsku čeka oko pola sata.

Portparol slovenačke vlade za pandemiju Covid-19 Jelko Kacin najavio je da će Slovenija tokom popodnevne sednice staviti Hrvatsku na crvenu listu zemalja, što znači 14-dnevni karantin po povratku. Prema pisanju slovenačkog Dela takva odluka je već doneta i čeka se samo službena potvrda.

– Situacija je toliko loša da nam ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo svoje državljane da se što pre vrate iz nesigurne države – rekao je Kacin.

Slovenački državljani koji su trenutno na odmoru u Hrvatskoj imaće još neko vreme omogućen povratak kući bez obaveznog karantina, verovatno do kraja nedelje.

2 COMMENTS

  1. Pa sta drugo da se ocekuje. Laziraju broj zarazenih vec sest meseci, laziraju broj umrlih vec sest meseci, a sve radi turizma. Ko ne plati na mostu plati na cupriji.

  2. Sve je to EU znala pre nego propadne zadnje sviralo pustili su turiste, haha.
    Zatvarajte granice prema odmah.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here