EPA

Covid kriza u Indiji pokazala je danas manje znake popuštanja, ali je sedmodnevni prosek novih slučajeva rekordno visok, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da soj virusa u ovoj zemlji zabrinjava ceo svet.

Sedmodnevni prosek novih slučajeva rekordno je visok, iznosi 390.995, a u poslednja 24 časa registrovana su 329.942 slučaja, dok je broj smrtnih ishoda od ove bolesti porastao za 3.876, prema današnjim podacima ministarstva zdravlja, prenosi Rojters.

Ukupan broj infekcija sada iznosi 22,99 miliona, dok je zvaničan broj preminulih dostigao 249.992.

SZO je saopštila da je soj koronavirusa, prvi put identifikovan u Indiji, varijanta koja zabrinjava svet, a neke preliminarne studije pokazuju da se lakše širi.

Zemlje širom sveta poslale su boce sa kiseonikom i drugu medicinsku opremu kako bi pomogle Indiji da prevaziđe trenutnu krizu sa Covid-19, ali mnoge bolnice širom zemlje bore se sa nedostatkom opreme za spasavanje života.

Jedanaest ljudi umrlo je kasno sinoć u bolnici u Tirupatiju, gradu u južnoj državi Andra Pradeš, zbog kašnjenja u dolasku cisterne koja je prevozila kiseonik, rekao je vladin zvaničnik.

Uz opterećenje medicinskih ustanova zbog koronavirusa, indijska vlada je upozorila lekare da obrate pažnju na novu opasnost, znake gljivične infekcije mukormikoze kod pacijenata sa COVID-19, jer bolnice izveštavaju o porastu slučajeva ove retke, ali potencijalno fatalne infekcije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime