Pixabay.com

Indijsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je otpustilo tri oficira, odgovorne za slučajno ispaljivanje projektila na susedni Pakistan u martu.

Zvanična istraga je pokazala da je “odstupanje od standardnih operativnih procedura od strane trojice oficira” dovelo do ispaljivanja krstareće rakete na Pakistan, navodi se u saopštenju vazduhoplovnih snaga Indije, prenosi AP.

Projektil lansiran 9. marta pao je u pakistansku istočnu provinciju Pendžab i oštetio objekat u stambenoj četvrti, a nisu prijavljeni smrtni slučajevi ili povređeni u ovom incidentu.

Pakistanske vlasti su navele da je “neoprezno lansiranje” oštetilo imovinu na zemlji i dovelo u opasnost živote civila i avione u pakistanskom vazdušnom prostoru, uz optužbe protiv Indije za “bezdušnost prema regionalnom miru i stabilnosti”.

Indijska vojska je tada saopštila da je slučajno ispalila projektil na Pakistan, nazvavši to incidentom “za duboko žaljenje”.

– Tokom rutinskog održavanja, tehnički kvar doveo je do slučajnog ispaljivanja projektila –  saopštilo je u martu indijsko ministarstvo odbrane.

Indija i Pakistan vodili su tri rata, nakon što su stekli nezavisnost od britanske kolonijalne vlasti 1947. godine, od kojih su dva oko sporne teritorije Kašmira.

Njihova zajednička granica ima snažno vojno prisustvo sa obe strane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here