pixabay.com

Ruski fond za direktna ulaganja i Dr Redi laboratorije, dobili su obnovljenu dozvolu za sprovođenje kliničkih ispitivanja ruske vakcine protiv Covid-19 u Indiji, prenela je agencija Rojters.

Klinička ispitivanja ruske vakcine “Sputnjik V” na velikom broju dobrovoljaca u Indiji prvi put su najavili zvaničnici ove zemlje. Indijski zvaničnici su istakli da su prva i druga faza kliničkih ispitivanja vakcine koja su sprovedena u Rusiji ranije u toku ove godine bila veoma malog obima, i zahtevali da budu ponovljene.

U skladu sa novim dogovorom, Indija će sada sprovesti adaptiranu drugu i treću fazu kliničkih ispitivanja na 1.500 dobrovoljaca, saopštio je Ruski fond za direktna ulaganja.

Prema ovom sporazumu, Dr Redi laboratorije će sprovoditi klinička ispitivanja ruske vakcine u Indiji, a Ruski fond za direktna ulaganja će im obezbediti 100 miliona doza vakcina u te svrhe.

Dr Redi laboratorije će takođe distribuirati vakcinu u Indiji, ukoliko bude dobila odobrenje za upotrebu.

Ruski fond za direktna ulaganja je postigao dogovor sa indijskim kompanijama o proizvodnji 300 miliona doza vakcine.

Rusija je prva zemlja na svetu koja je registrovala vakcinu protiv Covid-19 pod nazivom “Sputnjik V”. Treća faza kliničkih ispitivanja ove vakcine sprovodi se u Belorusiji, Venecueli i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U okviru ove faze, u Moskvi trenutno učestvuje 40.000 dobrovoljaca, a prvu dozu vakcine do sada je primilo 16.000 ljudi.

Očekuje se da će preliminarni rezultati kliničkih ispitivanja vakcine “Sputnjik V” biti objavljeni početkom novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here