EPA
Srpski teniser u Parizu

Ministri spoljnih poslova Srbije i Indije Ivica Dačić i Subramanjam Ðaišankar ocenili su danas u Beogradu da su odnosi dve zemlje tradicionlano dobri, istakavši da njihovi zvaničnici ne moraju da zovu jedni druge za podršku jer se ona podrazumeva.

– Ne da možemo da racunamo na Indiju, nego, kako mi je rekao prijatelj, ne moramo da ga zovemo, oni će uvek glasati u skladu s našim interesima – rekao je Dačić novinarima posle sastanka.

On je podsetio na tradicionalno dobre odnose dve zemlje još iz vremena Pokreta nesvrstanih,kao i na potrebu da se ti odnosi u svim segmentima razvijaju bez obzira na nesrazmeru u veličini Srbije i Indije.

I šef indijske diplomatije rekao da između dve zemlje na međunarodnoj sceni postoji velika podrška.

– Ne pitamo jedni druge, instiktvno se podržavamo kada je rec o međunarodnoj sceni, ili o izborima u međunarodnim organizacijama – rekao je Ðaišankar.

Dačih je istakao da je Srbija zbog svega toga, uključujući podršku Indije za KiM, veoma zahvalna Indiji.

– Podrška Indije je za nas od kapitalnog značaja, ne samo što je to jedna od najvećih zemalja na svetu, po broju stanovnika druga, ona je najbrža rastuća ekonomija na svetu i veoma nam je vazno što Indija ima razumevanje na nase problem i nas principijeli stav o teritrojanom suverenitetu i integritetu – rekao je Dačić i podsetio da Srbija ima isti takav odnos prema Kašmiru.

– Kada su naši prijatelji u pitanju, naši stavovi su uvek na bazi poštovanja teriitorijanog integriteta i nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemlja, što uključuje i sva sporna pitanja, kao što je i pitanje Kašmira – rekao je istakao.

Dačić je naveo da je indijskim kolegom razgovrao je i o trgovini i razvoju ekonomskih odnosa, pri čemu su ocenili da na tom planu postoji veliki potencija, tako da se očekuje da bi već u narednih pet godina robna razmena mogla sa 180 miliona dolara da dostigne milijardu.

Šef indijske diplomatije ponovio je principijelnu poziciju po pitanju očuvanja teritorijanog integirteta i suverenitta Srbije i zahvalio za odnos prema Kašmiru.

Ocenio je da je važno da se mnogo više unapredi saradnja u oblasti farmacije, IT i odbrane i najavio da će Indija biti prisutna na novosadskom sajmu poljoprivrede, da sledi forum Indija – Evropa.

– Vidimo da ste lideri ekonomskog rasta u regionu, indijski bizinis je zainteresovan za ulaganje u ovaj deo sveta, rekao je Ðaišankar i ocenio da je ukidanje viza uticalo na porast turista, kao i da indijski filmovi koji se snimaju ovde, poput velikog hita “Uri”, doprinosti da se promovišu lepote Srbije u Indiji.

Ðaišankar je konferenciju za novinare završio rečima, vraćajući se na deo u kome je Dačić pričao o nesrazmeri između Srbije i Indije.

– Vi imate Ðokovića, a to pravi prednost i te kakvu – rekao je indijski ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here