EPA/Giuseppe Lami

Udruženje industrijalaca (IV) Austrije proglasilo je danas, iz ekonomskog ugla gledano, kraj pandemije korona virusa.

U tekućem trećem kvartalu privreda će ponovo da se vrati na predkrizni nivo, kaže generalni sekretar Udruženja Kristof Nojmajer. To, upozorava, može da uspori nedostak stručne radne snage i neprimenjivanje fiksno planiranih infrastrukturnih projekata.

IV očekuje da će ove godine privredni rast biti između 3,5 i 4 procenata.

Nojmajer je, na konferenciji za novinare, zatražio stabilne uslove za preduzeća i njihove zaposlene, kako bi rast bio održivo ojačan. Prema njegovim rečima, nisu korisne diskusije o skraćenju radnog vremena na četiri radna dana u nedelji ili nova evaluacija već planiranih infrastrukturnih projekata.

S tim u vezi je pomenuo ministarku infrastrukture Leonoru Gevesler koja je zatražila novu evaluaciju velikih projekata, a samo zaustavljanjem izgradnje autoputa A26 kod Linca i brze saobraćajnice kod Beča S1 ugrožava se 27.500 radnih mesta.

Nojmajer je ukazao da se na globalnom nivou već mesecima događa oporavak, a sa realnim rastom svetske privrede od šest odsto to je najveća ekspancija u proteklih pet decenija.

– Svetska privreda se nalazi usred faze buma sa uobičajenim propratnim efektima, pozitivnim, kao i negativnim – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here