Katarina Mihajlović

Inflacija je i dalje najveći izazov za sektor trgovine koji prvi oseti sve velike potrese na globalnom tržištu, ali i najbrže reaguje i opstaje. Očekuje se da će inflacija u Srbiji uskoro biti jednocifrena, a da bi se trgovina što bolje prilagodila promenljivim potrošačkim trendovima i izazovima, neophodno je da prihvati savremene tehnologije i primenu principa održivog poslovanja, poruka je PKS Retail Samita koji je danas u Beogradu okupio više od 150 stručnjaka i lidera trgovinskog sektora, logistike i prehrambene industrije.

„U proteklih pet godina ovaj sektor uspeo je da apsorbuje velike udare poput pandemije, geopolitičkih potresa, infalacije i tehnoloških promena. Da bi maloprodaja išla u korak sa trendovima i smanjila troškove poslovanja, mora da prihvati inovacije poput veštačke inteligencije, korišćenja podataka (Big Data), a sve važnija tema postaju i ESG principi”, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) na otvaranju skupa.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da se radi na stabilizaciji inflacije, kao i da se očekuje da će do kraja godine biti spuštena na osam odsto.

Podsetio je da Vlada Srbije zajedno sa partnerima iz privatnog sektora realizuje akciju „Bolja cena” koja je dala dobre rezultate i donela niže cene u maloprodaji.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da u Srbiji trenutno posluje 20 lanaca, kao i da su građani dobro snabdeveni.

„U poslednjih 10 godina trgovina se razvijala rapidno. Najveća promena je dolazak velikih lanaca, poput Lidla i Merkatora. To je bitno promenilo nabavku, pre svega, prehrambenih prozvoda”, ocenio je Kovačević.

Da se očekuje blagi rast lične potrošnje i niža inflacija potvrdio je Andrej Knez glavni analitičar Bloomberg Adria predstavljajući prognoze u maloprodaji za narednu godinu.

Snežana Miletić, profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu govorila je o društveno-ekonomskom uticaju maloprodaje u Srbiji i najavila analizu uticaja maloprodajnih lanaca na privredu Srbije.

Predstavnici kompanija Delez Srbija, Merkator – S, DIS, DTL, Atlantik Grupe, MK grupe i Imleka u okviru više stručnih panela razgovarali su o značaju sektora trgovine, razvoju, rastu i održivosti lanaca snabdevanja. Govoreći o prodajnim cenama i maržama, trgovci ističu da profit nije dominantan u strukturi maloprodajne cene, jer većinski deo nabavne cene određuje proizvođač ili uvoznik kao i PDV. Ističu važnost saradnje sa lokalnim proizvođačima i inicijative poput projekta Privredne komore Srbije „Stvarano u Srbiji” koji podižu svest potrošača o važnosti kupovine domaćih proizvoda, i na taj način podstiču razvoj domaće privrede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here