pixabay.com

Podaci o inflaciji unutar privrede, ili osnovna stopa inflacije, pokazuju pad sa 6,9 odsto koliko je zabeleženo u martu, na 6,5 odsto u aprilu, saopštio je Biro za statistiku (ABS).

U istom periodu, cene roba i usluga su porasle za 6,8 odsto u aprilu, što je viša od stope koju su ekonomisti očekivali (6,4 odsto) i od 6,3 odsto koliko je zabeleženo u martu.

Ono što ipak daje neku nadu, jeste činjenica da se osnovna stopa inflacije, koju Banka državnih rezervi (RBA) najviše prati – smanjila.

– Prepolovljene akcize na gorivo u aprilu 2022, mera koja je u potpunosti ukinuta u oktobru 2022, utiče na osnovnu stopu u aprilu 2023. – istakla je Mišel Markvard, šef statistike cena ABS-a.

Troškovi stanovanja su i dalje među najvećim faktorima koji doprinose mesečnom indeksu potrošačkih cena, i porastao je za 8,9 odsto u aprilu u odnosu na godinu ranije, iako je ta stopa niža od martovske stope od 9,5 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića, takođe, poskupeli su u aprilu za 7,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, transport za 7,1 odsto, a rekreacija i kultura za 6,4 odsto.

– Cene novih stanova porasle su za 9,2 odsto, što je najniži godišnji rast još od februara 2022, jer cene građevinskog materijala nastavljaju da opadaju – rekla je Markvardova.

Ona je istakla da su cene zakupnina dodatno porasle sa godišnjeg rasta od 5,3 u martu na 6,1 odsto u aprilu, pošto na tržištu stanova i dalje vlada veća potražnja nego što je ponuda.

David Basaniz, glavni ekonomista kompanije „Betashares“, australijskog provajdera fondova kojima se trguje na berzi, rekao je da se “nedavni dezinflatorni trend i dalje čini netaknutim“.

Prema njegovim rečima, RBA ne mora još da posegne za svojim oružjem, posebno imajući u vidu druge znake hlađenja ekonomije, kao što su slabija odobrenja za izgradnju i potrošnja građana.

Iako je bilo prerano govoriti o tome da li će se trend smanjenja inflacije nastaviti, RBA ima još malo vremena pre nego što odluči da li da ponovo podigne kamatne stope, ocenio je Basaniz.

Zanimljivo, svega nekoliko sati pre objavljivanja podataka ABS-a, guverner RBA Filip Lou je, tokom ispitivanja pred Senatom o eventualnom novom povećanju kamatnih stopa gotovine i o uticaju dosadašnjeg rasta ovih stopa na Ozi domaćinstva, da je Centralna banka odlučna da obezbedi da se inflacija vrati na ciljani opseg od dva do tri odsto do sredine 2025.

Međutim, prema njegovim rečima, bitka protiv inflacije je daleko od kraja.

Ujedno je istakao da je slab rast produktivnosti stalan problem za privredu i da postavlja probleme kako da RBA upravlja inflacijom.

– To znači da je rast jediničnih troškova rada prilično visok, veći od rasta plata, koji trenutno iznosi 3,75 odsto – naglasio je Lou i ujedno branio rast kamatnih stopa smatrajući ga neophodnim.

Pad vrednosti Ozi dolara

Inače, investitori su smanjili vrednost australijskog dolara nakon objavljivanja podataka o CPI.

Valuta se nedavno kupovala za 65,05 američkih centi, što je pad sa 65,15 američkih centi. Ovo implicira da su tržišta na margini (kupovina akcija pozajmljenim novcem od brokera) smanjila svoje procene kamatnih stopa.

Prema procenama akcijskih tržišta od utorka, deset odsto je verovatnoće da će centralna banka povećati gotovinsku stopu na 4,1 odsto, iako je RBA ranije iznenadila investitore, među kojima je i rast kamatne stope od 25 baznih poena početkom maja.

Nestabilno tržište goriva

Tržište goriva za automobile je bilo posebno nestabilno prošlog meseca, delom zbog osnovnog efekta onoga što se dešavalo godinu dana ranije, pokazuju podaci ABS-a.

Indeks potrošnje goriva porastao je za 9,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, preokrenuvši pad od 8,2 odsto u martu. Samo za april rast je iznosio 2,9 odsto.

Naime, poslednji budžet Morisonove vlade prepolovio je akcizu na gorivo, smanjivši je na 22 centa po litru. To je izazvalo pad cena goriva od 13,8 odsto u aprilu 2022, pojačavajući uticaj prošlomesečnog povećanja zbog jednokratnog smanjenja na uporedni nivo.

U poslednje vreme maloprodajne cene goriva su zapravo niže, u proseku od 175,6 centi po litru od 28. maja, u poređenju sa 186,8 centi na kraju aprila, saopštio je Australijski institut za naftu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here