pixabay

Skoro pet miliona ljudi je prošle nedelje dobilo povećanje socijalnih davanja. Početkom septembra savezna vlada je najavila ovo povećanje, a isplate su počele 20. septembra. Ovo povećanje je, inače, najveće za više od 30 poslednjih godina, uglavnom zbog rastuće inflacije.

Starosna penzija, penzija za invalidsku pomoć i isplate za negovatelje su se povećale za 38,90 dolara dvonedeljno za samce i 58,80 dolara dvonedeljno za parove. Maksimalna stopa penzije se povećala na 1.026,50 dolara dvonedeljno za samce i 773,80 dolara za svakog člana penzionerskog para ili 1.547,60 dolara po paru.

Primaoci naknade za nezaposlene (jobseeker), dečjeg dodatka (parenting paimenta), ABSTUDI i pomoći za isplatu rente (rent ašistance) takođe su dobili povećanje. Tako se jobseeker za samce bez dece povećao za 25,70 dolara dvonedeljno i sada je 677,20 dolara, dok je za samce s decom veće za 35,20 dolara dvonedeljno i iznosi 927,40 dolara.

Stopa za partnerske primaoce pomoći za nezaposlene i dečjeg dodatka je uvećana za 23,40 dolara dvonedeljno na 616,60 dolara.

Međutim, s obzirom na to da će inflacija do kraja godine dostići sedam odsto, neke grupe starijih kažu da će penzioneri i dalje materijalno teško izlaziti na kraj.

– Ova suma novca sigurno nije dovoljna ukoliko živite sami i iznajmljujete stan – rekao je Jan Henške, glavni advokat Australijskog nacionalne organizacije za starija lica.

Advokat je mišljenja da je rešenje da se starijim osobama omogući da rade više, a da to ne utiče na njihovu penziju.

Amanda Rišvort, ministarka socijalnih usluga, rekla je da je vlada svesna koliko je penzionerima i onima koji primaju socijalnu pomoć teško da održe korak s rastućim troškovima života.

– Ovo povećanje će pomoći onima koji primaju državne isplate da održe korak s troškovima života – objasnila je ministarka Rišvort, dok je ministarka za unutrašnje poslove Kler O’Nil dodala da će se revizija isplata za nezaposlene obaviti u maju sledeće godine.