Unsplash
Panorama Sidneja

Šest uzastopnih povećanja kamata ostavilo je u nevolji vlasnike hipotekarnih kredita, jer moraju da pronađu dodatnih 1.030 dolara mesečno za otplatu pozajmice od 750.000 dolara.

Istovremeno, srednja cena zakupnina u Sidneju, Brizbejnu i Adelajdu je porasla za 12 odsto tokom godine, dok je u Melburnu viša za 13, a u Pertu za osam odsto, kažu podaci CoreLogica.

Kriza i rast troškova života izazvani su četvorostrukim udarom nestašica u snabdevanju zbog kovida, rata u Ukrajini, prirodnih katastrofa i rastućih kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija za koju se prognozira da će do kraja godine biti sedam odsto.

Međutim, Oziji nisu jedini koji osećaju krizu, rast troškova života, već i ostatak sveta.

Glavni ekonomista kompanije Komsek, Kreg Džejms, smatra da Australijanci imaju veoma visok životni standard, te da su troškovi u poređenju sa njima relativno jeftini.

Iako je međunarodno poređenje cena teško, s obzirom na fluktuacije valuta, prošle nedelje je Sidnej morning herald izašao s informacijom o cenama u Sidneju, Melburnu i nekoliko država u svetu.

Kovid snižava (kineske) cene

Dok se ostatak sveta bori sa rastućom inflacijom, Kina je usred tekućih blokada zbog kovida, koji štete privredi, obuzdala inflaciju između dva i tri odsto.

Cene goriva su pale, kao i hrana, uprkos sušnim delovima zemlje.

Pad tražnje je najteže pogodio sektor nekretnina, jer su cene novih kuća opadale dvanaest meseci zaredom (do avgusta).

To je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg kolapsa tržišta nekretnina, budući da investitori napuštaju prazne stambene blokove, a kupci su ostavljeni s neopremljenim kućama.

Rastu cene pirinča i rente

U Singapuru se priča o vrtoglavim cenama najma. Tržište nekretnina u finansijskom centru jugoistočne Azije nikada nije bilo jeftino, ali podstaknuto dolaskom pridošlica, pre svega iz Hong Konga, cene su porasle za 27 odsto u 2021.

Sada dvosobni stanovi u Orkardu, poznatom tržnom centru Red Dota, koštaju čak 9.000 singapurskih dolara mesečno, a kada zakup istekne, kirije se povećavaju za čak 40 odsto.

U Singapuru su i porasle školarine, koje su već bile visoke, zbog rasta inflacije koja je dostigla 14-godišnji maksimum od 5,1 odsto, a troškovi posedovanja automobila porasli su za 24 odsto za godinu dana.

Do nedavno je Singapur uvozio 3,6 miliona pilića iz Malezije, što je trećina potreba ovog grada-države, ali je izvoz suspendovan zbog bojazni za domaće snabdevanje.

Inače, u Maleziji, gde je inflacija u avgustu dostigla 4,7 odsto, potrošači najviše osećaju štetu zbog depresacije valute (ringit) u supermarketima. Sve – od šargarepe, koja se uvozi iz Australije, do flaširanog jestivog ulja, primetno je poskupelo.

Cena i snabdevanje jestivim uljem, takođe, bili su veliki problem ove godine u Indoneziji. Vladin odgovor je bio nametanje gornje cene, a zatim i kontroverzna odluka, kratkotrajna zabrana izvoza.

Rast troškova u SAD

Zakon o smanjenju inflacije Bajdenove administracije je delimično usmeren na hlađenje cenovnih pritisaka.

S obzirom da je nacionalna inflacija ove godine dostigla 40-godišnji maksimum, ogroman broj Amerikanaca oseća probleme, jer troškovi potrepština rastu brže od prosečnih prihoda.

U supermarketima su porasle cene gotovo svega što se nalazi na policama. Jaja su, na primer, bila 40 odsto skuplja u avgustu nego istog meseca 2021. Piletina i hleb porasli su za oko 16 odsto u istom periodu, čak i prerađeno voće i povrće je poskupelo za više od 14 odsto.

Prosečne cene goriva u SAD dostigle su rekordno visok nivo u junu, iznad pet dolara po galonu. Zatim je došlo do pada cena, da bi nacionalni prosek iznosio 3,86 dolara po galonu u četvrtak prošle nedelje.

Zakupnine nastavljaju da rastu najbržim tempom poslednjih decenija, rekordnih 11,3 odsto prošle godine, prema kompaniji za istraživanje nekretnina Kostar grup, podstaknute nedostatkom ponude i većom potražnjom nakon pandemije.

Za ribu i pomfrit 20 dolara

Povećanje cena i carina od 25 odsto na morsku hranu koja se uvozi iz Rusije, odakle dolazi oko trećine uvezene bele ribe u Britaniju, imale su razarajući efekat na restorane.

Cena obroka je porasla sa prosečnih 8,50 funti (14,80 dolara) na 11,50 funti (20,05 dolara) na nacionalnom nivou.

Useve krompira su ovog leta uništili toplotni talasi, dok je država zabeležila rekordnih 41 stepen Celzijusa u pojedinim delovima.

Britancima najteže pada poskupljenje struje, sa prosečnom cenom po kilovat satu od 89 centi.

Premijerka Liz Tras je intervenisala zamrzavanjem cene energije za domaćinstva na dve godine.

Demonstracije u Indoneziji

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice u Džakarti i drugim gradovima prošlog meseca, po što su smanjene subvencije za gorivo kako bi se ublažio pritisak na vladin budžet.

Bila je to odluka koja je podigla cene goriva za 30 odsto, i time naštetila 130 miliona korisnika motocikala u zemlji.

Cena kilograma pirinča je na glavnoj pijaci Džakarte porasla sa 9.500 rupija (96 centi) na 13,600 rupija prošlog meseca.

Skuplja svinjetina u Kini

Cena svinjetine je u avgustu skočila za 22,5 odsto zbog većeg broja ljudi koji kuvaju kod kuće, što je primoralo kinesku vladu da posegne za svinjetinom iz nacionalnih rezervi, kako bi snizila cene tokom praznika u septembru i početkom oktobra.

Šta je jeftinije?

Pojedine stvari su, ipak, jeftinije u Australiji. Kafa za poneti je u Sidneju četiri, a Melburnu 4,50 dolara, dok je u Americi osam, Singapuru više od sedam, a u Pekingu 6,5 dolara.

I struja je jeftinija. U proseku cena po kilovat satu je 29 centi u Sidneju i 21 cent u Melburnu, dok prema podacima Kanstara, iznosi 89 centi u Londonu i 68 centi u Berlinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here