Tanjug
Lajčak i Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom dogovoren nastavak dijaloga i potvrđena posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja.

Vučić je istakao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom kada god Lajčak zakaže sastanak.

– Ići ćemo u Brisel i na najvišem i na tehničkom nivou – poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je to bio dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

– Analizirali smo sve što je postignuto i važno je da smo dogovorili nastavak dijaloga i punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa Srba i Albanaca i normalizaciji odnosa, kroz odluke UN i EU, između Beograda i Prištine – rekao je Vučić.

Takođe, u razgovoru je izražena zajednička, zadovoljavajuća ocena o ekonomskim kretanjima, koja postoje i tek moraju da budu podstaknuta između Beograda i Prištine.

– Slobodan protok roba, kapitala, usluga i ljudi, to je jedna od najvažnijih stvari u odnosima – rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je evropska budućnost za Srbiju veoma važna, i nije sintagma i floskula, već je važna zbog više investicija i vrednosti za koje se borimo i zalažemo, te zbog toga što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija, što smo bliže punopravnom članstvu u EU.

– A, taj put značajno je određen kako i koliki napredak ćemo napraviti u odnosima sa Prištinom – rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da ne želi da govori o situaciji u Prištini, da se „igra njihovih igara“ svaljivanja krivice, te naglasio da u Prištini treba da se dogovore, a da će Srbija uraditi svoj posao.

Kazao je da je u razgovoru sa Lajčakom insistirao samo na jednoj stvari – da se u potpunosti implementira Briselski sporazum, što je uslov bez kojeg se ne može imati uspešan nastavak dijaloga.

Rekao je da je Srbija otvorena za sve teme, ali da insistira na implementaciji Briselskog sporazuma.

Zahvalio se Lajčaku na marljivom radu i što želi da posreduje između očekivanja da se vodi i okonča dijalog, i onih koji o određenim stvarima misle drugačije, što je vrlo komplikovan posao.

– To govori o zainteresovanosti EU za region. Kakve god razgovore da imamo, ma koliko teške, možda ponekad i loše, bolje da imamo dijalog, razgovore, nego da ne razgovaramo. Ako nema razgovora, može uvek da dođe do incidenata, ugrožavanja života ljudi, incidenata. To nikome nije u interesu – podvukao je predsednik Srbije.

Sve u vezi sa ZSO dogovoreno, treba da se ostvari

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da je sve u vezi sa Zajednicom srpskih opština već dogovoreno i potpisano i da treba da se ostvari, a da je sledeći korak da se pregovara o statutu, odnosno statusu te zajednice.

– Što se tiče ZSO, tu je sve dogovoreno, potpisano i treba da se ostvari. Sledeći korak je da se pregovara o statutu, statusu te zajednice. Tu nema šta da kažem. I mesto gde ćemo voditi te pregovore će biti u Briselu – rekao je Lajčak.

Lajčak je to rekao odgovarajući na pitanje na šta se odnose predlozi za formiranje ZSO koje je tražio od Prištine, da li je dobio neki i gde leži odgovor na pitanje da li će biti nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

On je rekao da je pre njegovog dolaska u Prištinu bilo različitih najava i izjava, ali da na 25 sastanaka, koliko ih je imao, niko od njegovih sagovornika nije rekao da neće da ispune njihove obaveze.

– U stvari, na svim sastancima je bilo rečeno jasno da to što smo prihvatili i obećali mora da se ispuni, uključujući ZSO – rekao je Lajčak.

Kad je reč o pitanju ustava, kaže da je stav EU da se pregovaraju toliko ozbiljni procesi da je logično da će morati i ustav da se menja.

– I tu niko nije rekao da je to nemoguće, ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, onda naravno da to mora da se odrazi u ustavu – rekao je Lajčak.

Kako je rekao, saglasan je sa predsednikom Vučićem da normalizacija znači normalno stanje, koje je u interesu svakog normalnog čoveka.

– Nenormalno stanje je problem – zaključio je on.

Srbija će insistirati na ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

– Srbija će insistirati na ispunjavanju Briselskog sporazuma, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština, ali ne kao nevladine organizacije, što bi bilo u skladu sa sadašnjim kosovskim ustavom – poručio je Aleksandar Vučić.

– Ako je sada teza “sve u skladu sa ustavom“, što smo onda pregovarali? Moglo bi desetoro Srba da napravi jednu nevladinu organizaciju u skladu sa kosovskim ustavom. Što smo onda vodili pregovore? – zapitao je predsednik Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje šta je Lajčaku rekao na to što je u Prištini kazao da ZSO mora biti formirana u skladu sa normama koje propisuje kosovski ustav

Svako rešenje, kaže Vučić, kako god da se dogovorimo sa Albancima, je teško, ali je bolje nego da ostavimo našoj deci da ratujemo u budućnosti.

– Ako to neko hoće da ostavlja deci, ja to neću i tome ću se suprostavljati. Štitićemo interese Srbije uvek, ali moramo da razumemo da mir i kompromis nisu poraz, da je ratno rešenje iznuđeno rešenje, a sukobi loše rešenje. Moramo to u svojim glavama da promenimo i ne moram da se interesujem šta je u glavama Prištine – rekao je Vučić.

Izrazio je nadu da će Albanci razumeti suštinu Briselskog sporazuma.

– Mi smo pregovarali, a ako je sada teza “sve u skladu sa ustavom“, što smo onda pregovarali. Moglo bi desetoro Srba da napravi jednu nevladinu organizaciju u skladu sa kosovskim ustavom. Što smo onda vodili pregovore? Očigledno je da neki ljudi nemaju dovoljno hrabrosti da kažu da sva rešenja nisu idealna, što ja govorim svojoj javnosti svaki dan – rekao je Vučić.

Podsetio je da je Briselski sporazum potpisan 19. aprila 2013, da je šest tačaka od 15, to jest suština sporazuma, da bismo ispunili sve druge norme – trebalo da bude formirana ZSO.

Izneo je akt o kojem se, kako je rekao, malo govori i koji niko u srpskoj javnosti nije do sada video, a to je plan implementacije sporazuma, i naveo da se tim planom kaže da će se implementacija sastojati iz šest glavnih elemenata.

Vučić je pojasnio da je prvi prilagođavanje pravnih okvira, upravo menjanje ustava i zakona, drugi ZSO, dalje pravosuđe, policija, lokalni izbori i prilagođavanje pravnih okvira.

Srbija je, prema njegovim rečima ispunila sve svoje obaveze, a jednu, prvu, koju su imali Albanci, oni nisu ispunili.

Ukazao je da je to potpisano pre sedam i po godina, a da Priština nije mrdnula prstom.

Takođe je podvukao da Priština ima i predložen status od strane upravljačkog tima kako je to dogovoreno.

– Na to su rekli da to nije u skladu sa kosovskim ustavom. Koga to briga? – upitao je Vučić.

Ukazao je da može da govori o trikovima koje su izvodili, gde je tadašnja predsednica u Prištini Atifete Jahjaga umesto da prosledi izvršnu uredbu ustavnom sudu, prosledila principe na potvrdu, da bi izbegli svoju obavezu.

– Da li misle da smo polupismeni? Danas kažu da neće o tome da razgovaraju. Ako je to u vašem interesu, nemojte. Mi ćemo insistirati da se sve primeni što ej dogovoreno – poručio je Vučić.

– Mi, kako je istakao, ne doživljamo Albance kao neprijatelje i protivnike, već želimo da sa njima gradimo budućnost, da ulažemo u fabrike, puteve, pruge zajedno, da razmišljamo kako ćemo da živimo zajedno, a ne kako će neko nekog da prevari – poručio je on.

Vučić je kazao da je Srbija sve ispunila, a da je mogla, pošto se ne implementira sporazum od strane Prištine, da kaže da neće ništa da primeni.

Kazao je da je zadovoljan postignutim sporazumom o nestalim licima i ekonomskim odnosima.

– Srbija će uložiti svaki napor da pronađemo nestala lica, jer mislimo da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje, za svakoga ko je stradao ili nestao sa prostora bivše Jugoslavije, sa KiM, centralne Sbrije, sveđedno odakle. Predložili smo Albancima – “pokažite nam mesto gde mislite da je neko pokopan i zajedno sa vama ćemo u roku od 24 sata videti da li je istina“, ali smo to tražili i za nas to isto. Oni nisu želeli to da prihvate, jer mi znamo neka mesta gde su pokopani Srbi i rekli im i imena mesta – dodao je on.

Vučić je rekao da ne može da kaže da je optimista, ali da poštuje rad i trud Miroslava Lajčka, njegovu energiju i sve što rade zemlje članice EU da se dođe do kompromisa.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime