Pixabay
Ilustracija

Četvrti talas korona virusa u Austriji je doveo sistem borbe protiv pandemije do ivice kolapsa.

Prognoze ukazuju da uvedeno „2G“ pravilo neće biti dovoljno, jer je ova mera smanjila kontakte na svega par procenata, ukazuje ekspert za simulacije Peter Klimek u izjavi dnevniku „Esterajh“.

Jedinice intenzivne nege u bolnicama u Austriji već naredne nedelje mogle bi biti potpuno popunjene, od preopterećenja izuzeti su samo Beč, Burgenland, i Koruška.

U Tirolu se već primenjuje « trijaža lajt », to jest stariji pacijenti se gotovo više ne prebacuju na intenzivnu.

Uopšte lečenje građana je pogođeno pandemijom i teškom epidemiološkom situacijom.

U svih devet pokrajina su operacije odložene I otkazane.

U Salcburgu i Gornjoj Austriji građani na “običnim » odeljenjima i drugim oboljenjima ne mogu više u uobičajenom obimu biti lečeni.

U svim pokrajinama izuzev Beča nije dovoljno izgrađena infrastruktura za PCR testiranje, pa je došlo do preopterećenja laboratorija i građani danima čekaju na rezultate.

Kada je reč o trasiranju kontakata obolelih taj sistem je de fakto u potpunom krahu.

Pošto se više od 50 odsto urađenih PCR testova odnosi na Beč, eksperti procenjuju da je broj infekcije u ostalim pokrajinama tri puta veći nego što se zvanično zna.

Takođe raste i smrtnost I već je u septembru zabeležena veća smrtnost nego što je uobičajeno, a to, smatraju eksperti, mogl bi se značajno nastaviti.

U Gornjoj Austriji i Salcburgu već umire upadljivo veliki broj kovid pacijenata, a uzrok je nedovoljne mogućnosti za lečenje i veliki broj nepoznatih slučajeva.

Takođe beleži se i sve veći broj kolateralne štete kada je reč o obolelima od drugih bolesti, kao što su srčani problemi, rak, što će podići narednih nedelja mortalitet.

Pojedine pokrajine, kao što je Forarlberg, su potpuno odustale od utvrđivanja kontakata u školama, a u svim pokrajinama, zbog velikog broja novozaraženih, ne postoji mogućnost utvrđivanja lanca infekcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here