Novi najavljeni investicioni ciklus viđen je kao jedan od glavnih pokretača rasta u srednjem roku, uz porast izvoza i kupovne moći stanovništva, rekao je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na zajedničkoj sednici Upravnog odbora i Skupštine PKS.

Govoreći o makroekonomskim rezultatima, Čadež je istakao da je u trećem i četvrtom kvartalu ove godine zabeleženo značajno ubrzanje, bolje i pozitivno poslovanje privrednih subjekata u Srbiji, a najdinamičniji rast ostvarili su građevinski sektor i trgovina u trećem kvartalu, dok se u četvrtom kvartalu očekuje oporavak metalske industrije.

Predsednik PKS je rekao da se naredne godine očekuje rast BDP-a od četiri procenta, a sa tom projekcijom se slažu i međunarodne finansijske institucije MMF i Svetska banka. Očekuje se stabilnost makroekonomskog okvira, deviznog kursa, inflacije…

Potrebna je, po rečima Čadeža, sistemska podrška internacionalizaciji poslovanja kompanija uz uvođenje sistema subvencionisanja izvoza i održanja konkurentnosti. Čadež je ukazao i značajno učešće privrede u kreiranju ekonomske politike, navodeći da je predstavnik PKS uključen u aktivnosti Saveta za BDP, koji je osnovala Vlada Srbije.

„Savet za BDP, kao kanal komunikacije od posebnog značaja, doprinosi efikasnosti u realizaciji inicijativa privrede i omogućuje da se glas privrede čuje na najvišem nivou. Ove godine PKS je pokrenula više od 100 inicijativa privrede za unapređenje propisa koji uređuju poslovanje, a prihvaćeno je i 35 predloga privrede za izmene zakona, različitih uredbi i pravilnika.  Privrednici su preko Komore dostavili svoje komentare na 50 zakona i strateških dokumenata“, objasnio je Čadež.

PKS i dalje će se zalagati za smanjenje poreskog opterećenja zarada, vraćanja poreskih kredita i smanjenje poreza na dobit pravnih lica, kako bi se konkretno stimulisala privredna aktivnost i omogućila nova ulaganja, poručio je Čadež.

Privreda je saglasna da je neophodno sprovesti strukturne reforme u oblasti javnih preduzeća, poreske uprave, zdravstva i prosvete, održati postignute rezultate fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti.

Kao i u prethodnim godinama, ključni izazovi kompanija u Srbiji su ograničen pristup izvorima finansiranja, komplikovane administrativne procedure, siva ekonomija i sistemski problem u pogledu raspoloživosti kvalitetnih kadrova na lokalnom tržištu rada od zanatskih poslova do visoko stručnih profila.

Kako je istaknuto na sednici Skupštine PKS, strateška opredeljenja Komore usmerena su na unapređenje zadovoljstva članica, kreiranje pozitivnog okruženja za povezivanje privrede i stvaranje dugoročnih poslovnih veza, zastupanje i zaštita poslovne zajednice, posvećenost programima, uslugama i proizvodima najvišeg kvaliteta za podršku firmama u svakom stadijumu njihovog poslovanja.
Aktivnosti Komore i u narednom periodu biće usmerene na podršku internacionalizaciji poslovanja članica i izvozu, podizanju komorskih kapaciteta i jačanje uloge u procesima transformacije i digitalizacije srpske privrede, kvalitetnu i uspešnu realizaciju aktivnosti u oblasti dualnog obrazovanja i pozicioniranja PKS u oblasti kreiranja obrazovnih politika.

Na zajedničkoj sednici UO i Skupštine PKS usvojen je Program rada komore u 2020. godini, kao i druge odluke važne za funkcionisanje jedinstvenog komorskog sistema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here