EPA/SEDAT SUNA
Turska vojska (Foto: Arhiva)

Iračka vojska utvrđuje položaje duž granice s Turskom, kako bi sprečila turske snage da napreduju dublje na iračku teritoriju.

Vojska Iraka odlučila se za ovaj korak nakon dvonedeljnih vazdušnih napada, dok Ankara i dalje napada kurdske pobunjenike na severu Iraka.

Bezbednosni zvaničnici rekli su da je Ankara uspostavila najmanje desetak mesta na iračkoj teritoriji u sklopu vojne kampanje za svrgavanje članova Kurdistanske radničke partije (PKK), za koje Turska kaže da imaju skrovišta na severu Iraka, prenosi AP.

Kampanja u vazduhu i na kopnu počela je 17. juna kada je Turska vazdušnim putem prebacila vojsku u severni Irak. Od tada je najmanje šest iračkih civila ubijeno dok su turski avioni gađali PKK mete, a nekoliko sela u iračkom severnom kurdskom regionu je evakuisano.

Turska vojska postavila je položaje u okrugu Zako, u severnoj provinciji Dohuk, oko 15 kilometara unutar iračke teritorije, rekli su zvaničnici.

Turska tvrdi da će, sve dok iračka vlada ne preduzme akcije protiv PKK i dalje ciljati kurdsku grupu koju Turska, SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom zbog višedecenijske pobune unutar Turske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here