Irak: 147 mrtvih u bombaškim napadima

0

 

Bombaški napad u Bagdadu 25. oktobra 2009. najkrvaviji je u prethodne dve godine
 

Bombe su eksplodirale sa dva minuta razmaka oko 10.30 časova po lokalnom vremenu. Prvo je eksplodirala manja bomba ispred zgrade regionalne vlade, zbog čega su pešaci bežali duž ulice Haifa ka ministarskom kompleksu 500 metara dalje, gde je zatim eksplodirala druga i veća bomba.

 

Bolnice su bile prepune ranjenika, a stubovi crnog dima mogli su se videti satima iznad iračke prestonice. Ulica Haifa, koja vodi severno od dobro čuvane "zelene zone", bila je poplavljena vodom iz popucalih cevi, a delom crvena od krvi mrtvih i ranjenih.

Napad su, prema mišljenju iračkih zvaničnika, najverovatnije izveli pripadnici Al Kaide ili pristalice nekadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina, koji žele da podriju iračku Vladu pred parlamentarne izbore zakazane za 16. januar.

Napad u iračkoj prestonici osudile su SAD, ocenjujući da on predstavlja pokušaj da se ugrozi napredak Iraka. Nasilje u Iraku beleži pad u protekle dve godine, ali su pobunjenici i dalje sposobni da organizuju napade, u kojima svakog meseca pogine najmanje 300 Iračana. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here