EPA/MURTAJA LATEEF
Demonstrant u Iraku

Dva demonstranta ubijena su danas na Trgu Tarajan u Bagdadu, nakon što su snage bezbednosti upotrebile bojevu municiju i suzavac, saopštili su medicinski izvori, dok su tokom novih sukoba posle nekoliko nedelja zatišja u glavnom gradu Iraka i drugim gradovima ubijena dvojica policajaca, a desetine demonstranata je povređene.

Kako javlja Rojters, jedan od demonstranata izgubio je život na Trgu Tajaran u Bagdadu kada je pogođen metkom u glavu, dok je drugi pogođen kanisterom suzavca, prenosi Rojters.

U nekoliko gradova na jugu Iraka stotine demonstranata su palili gume i blokirali glavne puteve, izražavajući nezadovoljstvo što premijer Adel Abdul Mahdi nije ispunio obećanja među kojima je imenovanje nove vlade prihvatljive za Iračane.

Na bagdadskom trgu Tajaran tokom noći su demonstranti bacali molotovljeve koktele i kamenje na policiju koja je odgovorila suzavcem i gasnim bombama, prenosi Rojters izjave svedoka.

– Snage bezbednosti treba da prestanu da pucaju i da nas gađaju. Sa obe strane su Iračani. Zašto ubijate svoju braću? – rekla je jedna žena koja je protestovala u Bagdadu.

U iračkom naftnom gradu Basri, dva policajca su tokom protesta pregažena automobilom, rekli su bezbednosni izvorim navodeći da je vozač slučajno udario policajce dok je pokušavao da izbegne mesto sukoba snaga bezbednosti i demonstranata.

Bagdadska policija saopštila je da su njene snage ponovo otvorile sve puteve koje su zatvorila “nasilna okupljanja”.

Saopšteno je i da je 14 policajaca povređeno u blizini trga Tahrir, a neki od njih imaju rane po glavi i slomljene su im kosti.

Saobraćaj je bio usporen i na autoputu koji je povezivao Bagdad sa južnim gradovima, ali nemiri nisu imali uticaj na proizvodnju nafte, saopštili su zvaničnici.

Više od 450 ljudi je ubijeno u masovnim protestima koji su zahvatili Irak od 1. oktobra, kada su uglavnom mladi demonstranti zahtevali preuređenje političkog sistema koji smatraju korumpiranim i koji drži većinu Iračana u siromaštvu.

Protesti su nastavljeni pošto pažnja javnosti više nije usmerena na pretnje od američko-iranskog sukoba posle ubistva jednog od vodećih iranskih generala u vazdušnom napadu blizu Bagdada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here