EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Iran je danas osudio najnovije udare Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Jemen i optužio te zemlje da žele da “eskaliraju tenzije i krize u regionu”.

“Ovakvim napadima Amerika i Britanija nastoje da eskaliraju tenzije i krize u regionu i prošire obim rata i nestabilnosti“, naveo je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani u saopštenju.

Dodao je da takva “proizvoljna i agresivna vojna operacija” neće ništa doneti “državama agresorima“, prenosi Tajms of Izrael.

Kanani je osudio SAD i Veliku Britaniju što nisu preduzele „trenutne i efikasne mere“ da zaustave izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, nakon napada te palestinske grupe na jug Izraela 7. oktobra.

SAD i Velika Britanija izvele su u subotu napade na 18 ciljeva Huti, uključujući podzemna skladišta oružja i projektila u Jemenu.

Udari su bili protiv ciljeva Huti na osam lokacija, a uključivali su i sisteme protivvazdušne odbrane, radare i helikopter, rekli su zvaničnici.

Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, počeli su da gađaju komercijalne brodove 19. novembra u znak protesta zbog izraelskih napada na Pojas Gaze.

SAD i Velika Britanija su, kao odgovor, pokrenule napade na hutske mete u Jemenu i označili tu grupu terorističkom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here