Iran optužuje Pakistan za napad

0

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad

Ahmadinežad je pozvao Pakistan da uhapsi napadače za koje kaže da su u Iran ušli iz Pakistana: "Dobili smo informacije da neki pakistanski obaveštajci sarađuju sa organizatorima ovog napada. Smatramo da je naše pravo da od njih tražimo ove kriminalce,“ dodao je Ahmadinežad, iako nije objasnio šta konkretnije pod tim misli. „Tražimo od vlade Pakistana da više ne odlaže hapšenje odgovornih za ovaj teroristički napad.“

 

Iran je prethodno optužio SAD i Veliku Britaniju za organizaciju napada na Revolucionarnu gardu u kojem je poginulo nekoliko njenih najviših oficira.

 

Pakistanski zvaničnici su osudili napad za koji se uglavnom okrivljuje sunitski pokret otpora Džundala (Jundallah) koji destvuje na jugoistoku Irana.

 

Sahrana nastradalih članova Iranske revolucionarne garde

Najviši pakistanski diplomata u Teheranu pozvan je na razgovor sa iranskim vlastima, na kome je od njega zatraženo hapšenje odgovornih za samoubilačni napad, ali je portparol pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova, Abdul Basit, odbacio je tvrdnje Irana da je vođa pokreta Džundala u Pakistanu.

 

Nastradali u napadu sahranjeni su uz počasti kao velikomučenici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here