Tanjug/AP
Nuklearno postrojenje Natanc

Vlasti Irana optužile su Izrael za incident u podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc i najavljuju osvetu, prenela je danas iranska državna televizija izjavu ministra spoljnih poslova Irana Muhameda Džavada Zarifa.

Jučerašnji incident u nuklearnom postrojenju Natanc, zvanični Teheran je okarakterisao kao čin “nuklearnog terorizma” i saopštio da zadržava pravo da preduzme odgovarajuću akciju protiv izvršitelja.

– Cionisti žele da nam se svete zbog napretka koji postižemo u ukidanju sankcija. Javno su saopštili da nam to neće dozvoliti. Ali, mi ćemo se osvetiti cionistima – najavio je Zarif, prenosi Rojters.

Izraelske vlasti ovoga puta nisu zabranile medijsko izveštavanje o ovom slučaju, kao što je to bila praksa u prethodnim, sličnim situacijama.

Naprotiv, izraelski mediji su u velikom broju izveštavali o incidentu u Natancu, a javni radijski servis Izraela je učinio neobičan korak dalje i objavio da je izraelski Mosad “odigrao centralnu ulogu”.

Podsetimo, u nedelju se u iranskom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc dogodio incident na mreži za napajanje električnom energijom, samo dan nakon što je Teheran pokrenuo nove, unapređene centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

U ovom postrojenju prošle godine je izbio požar koji su iranske vlasti opisale kao pokušaj sabotiranja iranskog nuklearnog programa, preneo je Rojters.

Rad ovog centralnog iranskog nuklearnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Teheran i Vašington nastoje da ožive iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, koji je bivši predsednik SAD Donald Tramp napustio pre tri godine i ponovo uveo sankcije Iranu, zbog čega su iranske vlasti u više navrata kršile odredbe tog međunarodnog dogovora

1 KOMENTAR

  1. Хоћете , као и до сада. Бушни сте као решето. Што се народа тиче , као кожа од леопарда сте. Имате јеврејску заједницу којој не смете ни длаку да приметите. Разбијају вас по свим шавовима.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime