EPA-EFE/HAMID FORUTAN
Jedna iranska "nuklearka"

Iran je počeo da ubrizgava uranijumski gas u centrifuge u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, javila je danas državna televizija.

U izveštaju se navodi da je ubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge počelu uz prisustvo inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da je to četvrti korak Teherana u smanjivanju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma potpisanog sa svetskim silama 2015. godine.

Ovaj potez juče je najavio iranski perdsednik Hasan Rohani koji je poručio da svi koraci Irana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu biti povučeni i da će se Teheran vratiti svojima obavezama kada to učine i ostale potpisnice.

Iran je u ponedeljak saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svetskim silama.

Prema nuklearnom sporazumu, koji je potpisan 2015. godine, Iran ima pravo da proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije IR-1.

Na vest iz Irana da će početi da ubrizgava uranijumski gas u postrojenje za obogaćivanje, reagovao je danas francuski predsednik Emanuel Makron, koji je ocenio da je ta najava ozbiljna i da je Iran prvi put izričito nagovestio nameru da odustane od nuklearnog sporazuma.

Govoreći na konferenciji za novinare na kraju posete Kini, Makron je u Pekingu, najnoviji potez Irana nazvao ozbiljnim, preneo je Rojters.

– Mislim da je Iran po prvi put odlučio na eksplicitni i otvoren način da napusti JCPOA (nuklearni) sporazum, što znači veliku promenu – rekao je Makron, koji se nalazio na čelu evropskih napora za spašavanje sporazuma nakon što su se SAD povukle iz njega.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here