Iran počeo proizvodnju nuklearnog goriva

0

Iranski zvaničnici su u više navrata rekli da Iran može sam da proizvede 20 odsto obogaćeno gorivo, ako se ne postigne sporazum o nabavljanju goriva iz inostranstva.

 

Naredio proizvodnju goriva za reaktor u Teheranu: Mahmud Ahmadinedžad
 

 

 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) napravila je nacrt sporazuma, prema kome bi Iran trebalo da pošalje slabo obogaćeni uranijum u inostranstvo na dalju preradu i pretvaranje u gorivo za medicinski reaktor u Teheranu.

Cilj sporazuma je da se iranske zalihe slabo obogaćenog uranijuma smanje toliko da ne budu dovoljne za proizvodnju materijala za atomsku bombu. Međutim, Iran ne prihvata sporazum bez izmena i insistira da količina slabo obogaćenog uranijuma koja će biti poslata u inostranstvo u prvoj turi bude manja od 1.200 kilograma koliko traže svetske sile.

 

"Dali smo Zapadu rok od dva do tri meseca za postizanje sporazuma. Ali oni su počeli da igraju novu igru i zato sam sada dao instrukcije za proizvodnju goriva u našim centrifugama", izjavio je Ahmadinedžad u govoru održanom na državnoj televiziji, dodajući da i dalje ima prostora za pregovore.

 

Iranski pedsednik je, takođe, rekao da Iran poseduje kapacitete za obogaćivanje uranijuma uz pomoć laserske tehnologije, bez daljeg obrazlaganja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here