Youtube/Iran Press News Agency
Iranski razarać

Iran je poslao u Adenski zaliv naoružani pomorski razarač, kako bi zaštitio iranske brodove koji plove tom rutom, javlja državna Pres televizija.

Kako se navodi, razarač je naoružan sistemom raketa dugog dometa.

Televizija je brod opisala kao najnapredniji iranski razarač, prenosi Rojters. U pratnji će biti i logističko plovilo, kao i nosač helikoptera. U izveštaju nije naveden razlog slanja razarača, ali su svakako oči sveta već mesecima uprte u Iran, tankere i reč zaliv.

Situacija je, podsetimo, postala ozbiljna kada je objavljeno da su gađani tankeri puni nafte namenjene SAD, u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Posle toga, takođe u vodama Persijskog zaliva pogođena su još dva tankera. Za oba slučaja SAD su okrivile Iran, koji je negirao da stoji iza napada.

Potom je usledila vest da je britanska ratna mornarica zaplenila iranski tanker u vodama Ormuskog moreuza zbog sumnje da je prenosio naftu za Siriju koja je pod međunarodnim sankcijama. nakon više od mesec i po dana iranski tanker je oslobođen, ali uz pretnju SAD da će svaka zemlja u koju pristane ili zatraži pomoć trpeti posledice.

Isti tanker je, navodno, kako prenose svetske agencije, Teheran prodao i nije više na ruti na kojoj je bio. Takođe, Iran je u više navrata najavio da će svoje tankere ubuduće braniti svim silama.

Adenski zaliv u koji je Teheran poslao razarač nalazi se u Arapskom moru, između Jemena i Somalije, na rogu Afrike. Na severozapadu je povezan s Crvenim morem i smatra se vrlo važnim plovnim putem iz Sueckog kanala koji povezuje Sredozemno more i Arapsko more sa Indijskim okeanom i njim prođe oko 21.000 brodova godišnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here