Iran “zarobio” američku letelicu, pa napravio repliku

0

Američki ponos kada je u pitanju špijunaža (RQ 170 sentinel)
 

Teheran je zarobio američku letelicu RQ 170 sentinel dok je bila u iranskom vazdušnom prostoru, gde je, prema pojedinim izveštajima, bila na zadatku špijuniranja nuklearnih postrojenja.

 

U to vreme, američki vojni zvaničnici pokušali su da umanje značaj incidenta, navodeći da Iran nema tehnologiju da dešifruje tajne podatke, a predsednik Barak Obama je od Islamske Republike zatražio da vrati letelicu sentinel.

 

Pročitajte još:

* Iran oborio američku bespilotnu letelicu

* Pentagon demantuje da je Iran oborio letelicu

* CIA letelicom špijunirala Irance

Međutim, neimenovani vojni zvaničnik rekao je da je Teheran uspešno dešifrovao podatke. "Naši inženjeri uspeli su da dođu do podataka iz letelice i da ih kopiraju. Uskoro će biti obavljen probni let", naveo je neimenovani zvaničnik.

 

Na snimcima, koje je emitovala iranska državna televizijska stanica, prikazan je vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamenei u poseti izložbi u organizaciji Revolucionarne garde. Ajatolah je kasnije na svom profilu na društvenoj mreži Tviter objavio fotografiju letelice.

 

Iran je saopštio da je preuzeo kontrolu nad letelicom i prinudno je prizemljio u pustinju, odakle je preuzeta neoštećena. Vašington tvrdi da je izgubio kontrolu nad letelicom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here