EPA/Abedin Taherkenareh
Iranska revolucionarna garda

Naveo je da su Iran i Revolucionarna garda 40 godina posle Islamske revolucije dostigli kapacitet da unište cionistički režim.

– U drugoj fazi revolucije taj zlokobni režim treba biti eliminisan sa mape i to više nije ideal ili san nego cilj koji je nadohvat ruke – rekao je iranski general.

Govor je održao u Teheranu povodom dvogodišnjeg okupljanja komandanata Revolucionarne garde, u vreme kada se mnogi posmatrači boje da bi eskalacija tenzija između Teherana na jednoj i SAD i njegovih saveznika na drugoj strani mogla da gurne Bliski istok u rat.

Neprijateljstvo prema Izraelu konstanta je iranske politike od Islamske revolucije 1979. i Teheran otvoreno podržava palestinske naoružane grupe, poput Hamasa i Islamskog džihada, kao i libanski Hezbolah.

Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei, u junu prošle godine ponovio je stari stav Teherana da je Izrael „maligni tumor“ Bliskog istoka koji treba „ukloniti i uništiti“.

Iako neki iranski generali često izražavaju želju za uništenjem Izraela i ističu kapacitet da unište Tel Aviv, u zvaničnim izjavama već nekoliko godina obazrivo se predviđa da će Izrael prestati da postoji zbog vlastite „arogancije“, a ne usled iranskog napada.

Hamnei je prorekao da će se nestanak Izraela dogoditi 2040.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime