Iranski predsednik poručio protivnicima: Idite u pakao

0

Iranski predsednik protivnicima nuklearnog sporazuma sa velikim silama poručio da "idu u pakao": Hasan Rohani
 

Rohani je u govoru na godišnjem sastanku iranskih ambasadora oštre kritičare sporazuma nazvao "političkim kukavicama". On je naveo da protivnici pregovaranje tumače kao slabost Irana i poručio im da "idu u pakao".

 

"Idite i nađite neko toplo mesto za sebe. Šta bi mi trebalo da radimo", kazao je Rohani.

 

Najžešći kritičari pregovora protive se prošlogodišnjem prelaznom sporazumu, navodeći da je Teheran ponudio previše ustupaka, a da je zauzvrat dobio premalo.

Vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei, koji ima konačnu reč u svim državnim pitanjima, podržao je, međutim, pregovarački tim Irana.

 

Prelaznim sporazumom koji su Iran i velike sile postigli u januaru zamrznut je iranski nuklearni program, a zauzvrat je Zapad ublažio sankcije Teheranu u vrednosti od oko sedam milijardi dolara.

 

Iran i svetske sile dogovorili su se 19. jula u Beču da za još četiri meseca, do novembra, produže pregovore o iranskom nuklearnom programu kako bi bio postignut konačni sporazum.

 

Najveći kamen spoticanja u pregovorima su razlike kada se radi o rešenju kako bi Iran mogao da nastavi nuklearni program u miroljubive svrhe – za proizvodnju struje i medicinskih izotopa, ali da istovremeno bude sprečen da razvija atomsko oružje.

Glavna sporna tačka je obogaćivanje uranijuma kojim se može dobiti gorivo za reaktore, ali i za nuklearno oružje.

 

Teški pregovori se vode i oko broja centrifuga koje bi Iran mogao da zadrži za obogaćivanje uranijuma.

 

Iran pregovara s grupom 5 plus 1, koju čine Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Nemačka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here