EPA-EFE
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Erdogan upozorio je na rastuću islamofobiju na Zapadu i poručio da vređanje drugih ljudi i njihovih verovanja nemaju veze sa slobodama, javlja Anadolija.

Erdogan se videopozivom obratio učesnicima 23. godišnjeg kongresa Muslimanske američke zajednice (MAS) i zahvalio organizatorima koji su uspeli da nađu načina da se okupe na virtuelnoj platformi kada već uslovi pandemije Covid-19 ne dozvoljavaju tradicionalna okupljanja.

– Svesni smo da između srca ne mogu biti granice. Udaljenost je nevažna za one čija srca su ujedinjena – kazao je Erdogan.

Erdogan je upozorio na problem rastuće islamofobije na Zapadu i naveo primer Francuske u kojoj se pod plaštom slobode govora vređa Muhamed.

– Vređanje nečijih svetinja je daleko od slobode. Mišljenje je jedno, a vređanje nešto drugo – kazao je Erdogan.

Ističući kako je ideološki fanatizam uzeo maha, Erdogan je kazao da oni koji ignorišu napade na džamije i ohrabruju vređanje proroka, ustvari prikrivaju vlastiti fašizam.

Turski predsednik je dalje kazao da je islamofobija bolest koja se širi brže od koronavirusa.

– Kulturalni rasizam, diskriminacija i netolerancija su dosegli nivoe da se više ne mogu sakriti ni u zemljama koje su godinama slovile za kolevke demokratije – kazao je Erdogan.

On tvrdi da su islamofobija i ksenofobija postali trend koji rukovodi državnim politikama i otežava svakodnevni život ljudi.

Dodao je da je marginalizacija muslimana na bazi njihovih verovanja, jezika, imena i načina odevanja postala uobičajena praksa u mnogim zemljama.

Turski predsednik i ovom prilikom je kazao da se Turska odlučno suprotstavlja svim oblicima sukoba na etničkim ili verskim osnovama i da je uvek spreman odgovoriti na napade na njene svete vrednosti.

– Nastojimo voditi umerenu, poštenu i samouverenu politiku koja je primer celom čovečanstvu, a posebno u kontekstu religijskih sloboda. Ne mešamo se u tuđa verovanja ili način života i garantujemo slobodu praktikovanja vere svim našim građanima- kazao je Erdogan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here