Islamska država stvarno stvara državu!

0

Abu Bakar uspostavlja složenu podelu vlasti na teritoriji koju je zasposeo
 

Bagdadi, savetnici u kabinetu Abu Bakra al-Bagdadija, viđe (ISIS) i njegova dva glavna zamenika čine izvršni organ vlasti, poznat kao "Al Imara". Zamenici – Abu Ali al-Anbari i Abu Muslim al-Turkmani, nekada visoki irački vojni zvaničnici, koji su služili za vreme Sadama Huseina, zaduženi su za Siriju, odnosno Irak.

ISIS je verovatno podelio vlast na ogranak u Siriji i ogranak u Iraku kako bi lakše upravljao, ocenjuje Džasmin Operman, direktor TRAC za Južnu Afriku.

"Oni doživljavaju kalifat kao jedinstvenu državu, ali postoje dve vlade. Mislim da je ta podela u ovom trenutku isključivo administrativne prirode", objašnjava Opermanova.

Dvojica zamenika izdaju naređenja guvernerima zaduženim za poddržave u Siriji i Iraku pod kontrolom ISIS, a guverneri daju instrukcije lokalnim skupštinama opštine kako da primenjuju odluke izvršne vlasti u svim oblastima – počev od odnosa sa javnošću, preko regrutovanja, pa sve do policije i finansija.

 

Veće Šura, koje je direktno odgovorno izvršnoj vlasti,- predstavlja verski nadzorni organ kalifata, koji brine o tome da sva lokalna veća i guverneri poštuju ISIS-ovu verziju islamskog prava.
 

Šura odlučuje o odsecanjima glava i verskim pravilima
 

Najnovija ubistva zapadnih talaca Džejmsa Folija, Stivena Sotlofa i Dejvida Hejnsa spadaju u nadležnost ovog veća, objašnjava Opermanova. Ona kaže da važna pogubljenja, zbog kojih bi ISIS mogao da se nađe na naslovnim stranicama novina, ne mogu da se obave bez odobrenja Šure.

Šura ima i moć da kritikuje rukovodstvo zbog pogrešnog interpretiranja Šerijatskog prava. "Šura može da smeni Bagdadija ako ne poštuje verska načela ISIS", objašnjava ona.

Malo-pomalo, ISIS se razvija u vlast, čije se političko odlučivanje ne može razdvojiti od njegovih vojnih sposobnosti. "To su dve strane iste medalje", objašnjava ona.

 

"Imamo vojnu vlast, koja upravlja brigadama. Ali, na drugoj strani vidimo da ISIS hoće da vlada", zaključuje Opermanova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here