Islamski centar od turskog kapitala

0

Muamer Zukorlić
 

U cilju jačanja kapaciteta IZCG nedavno je u Bijelom Polju održana svečanost sa više od 1.000 prisutnih povodom skorog početka gradnje Islamskog centra koji će, osim džamije, imati i žensku medresu i mnogo drugih pratećih sadržaja. Izgradnju Islamskog centra, čiji su projektanti arhitekte iz Bijelog Polja Sahit Hajdarpašić i Fuad Šabović, finansiraće turski grad Konja i muftijstvo iz ovog dela Turske.

 

Svečanosti u Bijelom Polju prisustvovali su i predstavnici IZ Turske, poznati hafiz iz Sarajeva Sulejman Bugari i predstavnici muslimana iz srpskog dela Sandžaka.
– Naši vernici nisu imali adekvatne uslove za molitve, inicijativa za izgradnju velikog Islamskog centra pokrenuta je još 2007. godine i evo na pragu je realizacije – kaže Enes ef. Burdžović, glavni imam Islamske zajednice u Bijelom Polju.

Mnogi koji poznaju prilike u Sandžaku tvrde da nije slučajno što Turci finansiraju izgradnju Islamskog centra u Bijelom Polju i što su Fejziću priskočili u pomoć baš u ovom trenutku. Turska ima svoje planove na Balkanu, a posebno na prostoru bivše Jugoslavije, u koje se ne uklapa muftija Zukorlić.
 

Minaret i zvono mogu zajedno

Vladika budimljansko-nikšićki Joankije i Rifat Fejzić zajednički su u prošle subote obišli crkvu Svetog Petra i Pavla i lokaciju na kojoj će biti izgrađena centralna džamija u Bijelom Polju.
Mada su međuverski odnosi na severu Crne Gore tradicionalno dobri, ovo je prvi put da dvojica verskih velikodostojnika zajednički obilaze verske objekte obe konfesije u ovom kraju i na delu pokazuju da džamijski minaret i crkveno zvono mogu zajedno.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here