pixabay.com
Foto: Ilustracija

Severna Koreja je u ponedeljak ispalila interkontinentalnu balističku raketu u more i nastavila testiranja raketnog naoružanja visokog profila, obećavajući snažne odgovore na poteze SAD i Južne Koreje usmerene na osnaživanje planova nuklearnog odvraćanja, saopštila je južnokorejska vojska.

Zvanični Seul je oštro osudio nesmotrenu provokaciju Severne Koreje, dodajući da će Pjongjang biti odgovoran za moguće posledice, prenosi AP.

Severna Koreja je koristila interkontinentalni balistički raketni projektil na čvrsto gorivo, saopšteno je iz kabineta južnokorejskog predsednika, uz poziv zvaničnom Vašingtonu na jačanje planova zajedničkog nuklearnog odvraćanja.

Južnokorejska vojska je navela da je severnokorejski projektil preleteo oko 1.000 kilometara, pre nego što je pao u vode između Korejskog poluostrva i Japana.

Rečeno je da je severnokorejski projektil lansiran pod povišenim uglom u očiglednom pokušaju da se izbegnu susedne zemlje, uz ocenu da je reč o “teškoj provokaciji” koja ugrožava međunarodni mir, navodi Rojters.

Predočeno je da je severnokorejskim raketnim testiranjem prekršena rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom su zabranjene bilo kakve aktivnosti koje uključuju balističke projektile Severne Koreje.

Sjedinjene Države su nakon lansiranja severnokorejskog balističkog projektila ponovo potvrdile svoju posvećenost odbrani Japana i Južne Koreje.

Tokom razgovora savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejka Salivena, direktora Kancelarije za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Čo Taejonga i

japanskog generala Akibe Takeoa, zajednički je osuđeno najnovije severnokorejsko raketno testiranje, saopštila je Bela kuća.

4 COMMENTS

  1. Па и западне земље на челу са Америком крше резолуцију 1244 и о томе сви ћуте, а сада им смета што Сјеверна Кореја тестира ракете

  2. Radivoje, suština je da Zapad želi jasno svetu da saopšti da su vojno najopasniji i da jedino i samo oni smeju da krše sve međunarodne zakone ukoliko smatraju da im je u interesu. Istovremeno, svima ostalima nemim jezikom saopštavaju da im to isto nije dozvoljeno, jer upravo oni ne dozvoljavaju smatrajući da im se zbog nadmoćne vojne sile može i da to ceo svet treba da shvati bez da im se otvoreno saopšti.

  3. Radivoje, suština je da Zapad želi jasno svetu da saopšti da su vojno najopasniji i da jedino i samo oni smeju da krše sve međunarodne zakone ukoliko smatraju da im je u interesu. Istovremeno, svima ostalima nemim jezikom saopštavaju da im to isto nije dozvoljeno, jer upravo oni ne dozvoljavaju, smatrajući da im se zbog nadmoćne vojne sile može i da to ceo svet treba da shvati bez da im se otvoreno saopšti.

  4. Ма доакаће овом надобудном западном свету они од којих најмање очекују

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here