YT Printscreen

Severna Koreja je danas najverovatnije probno ispalila dve krstareće rakete ka Žutom moru, saopštio je južnokorejski vojni zvaničnik, a prenosi Jonhap.

Lansiranje je došlo u trenutku kada je južnokorejski predsednik Jun Suk-jol održao konferenciju za novinare povodom obeležavanja 100. dana od preuzimanja dužnosti i nakon što je u svom govoru dva dana ranije izložio detalje “hrabre inicijative”, koja bi trebalo da pomogne Pjongjangu da poboljša svoju ekonomiju, u slučaju da preduzme korake ka denuklearizaciji.

Potez Severne Koreje usledio je i dan nakon što su južnokorejske i američke vojne trupe započele preliminarne vežbe, neposredno uoči početka svojih godišnjih kombinovanih manevara pod nazivom “Ulči fridom šild”, a koje će se pratiti i četvordonevni program obuke civilne odbrane u Južnoj Koreji.

Dok je Pjongjangu zabranjeno lansiranje pomoću tehnologije balističkih raketa prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN, ovakvo ispaljivanje krstareće rakete nije njihovo kršenje, navodi Jonhap.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here