EPA/ALEXEY DRUZHINYN
Oliver Stoun

Američki reditelj, scenarista i producent, dobitnik tri Oskara, Oliver Stoun smatra da Sjedinjene Američke Države treba da okončaju kampanju protiv Rusije i prestanu da teže da budu jedinstvena sila koja kontroliše svet.

– Postoji kampanja, rat protiv Rusije već duže vreme. Ponovo je započeo u Sjedinjenim Američkim Državama oko 2006-2007. godine, kada je on (predsednik Rusije Vladimir Putin) održao govor u Minhenu – rekao je Stoun za list „Vašington post“.

Prema Stounovom mišljenju, nema osnova da se Rusija optužuje za agresivnost.

– Međutim, smatram da zapravo nema dokaza o agresivnosti Rusije. Agresivnost zapravo potiče od snaga NATO-a koje su okružile Rusiju i koje, inače, okružuju Kinu. To je značajan momenat u politici. Ogromna. Od velike važnosti – naglasio je on.

– Treba da imamo ljude u Sjedinjenim Američkim Državama koji se zalažu za mir, za to da budemo partneri sa ostatkom sveta, da se slažemo sa Kinom, da se slažemo sa Rusijom, Iranom itd. Moramo da promenimo svoje stanovnište, jer još uvek trežimo da budemo jedina sila na svetu koja kontroliše svet. Ne možemo da nastavimo tim putem. To je samoubilački put – konstatovao je reditelj.

On smatra da mnogi Amerikanci podržavaju njegovo gledište, ali političari sa takvim mišljenjem nikada ne pobeđuju na izborima, jer ih ismeva štampa.

U svom govoru u Minhenu Putin je izjavio da unipolarni svet ne samo da nije prihvatljiv, već uopšte nemoguć i istakao da Sjedinjene Američke Države nameću svoje interese drugim državama u svim oblastima.

Podsticanje na nove ratove

Stoun je dodao da vojno-industrijski kompleks podstiče Sjedinjene Američke Države za učešće u sve više novih ratova u inostranstvu.

Američki reditelj nedavno je snimio dokumentarni film o 35. predsedniku SAD Džonu Kenediju. U tom kontekstu, odgovarajući na pitanje novinara, reditelj je pomenuo i rat u Vijetnamu (1964-1973).

– Krenuli smo u rat na lažnim osnovama. To je bila laž… I taj rat se pretvorio u katastrofu koji je doveo do mnogih promena, ali nedovoljnog (broja) promena. Nažalost, iste snage koje su učinile da taj rat postane stvarnost, nastavile su da (budu prisutne) u našim životima. One su nas kontrolisale i gurnule u nove i nove ratove – objasnio je Stoun.

– Zaglavili smo se u tome. Zaglavili smo se u vojno-industrijskom sindromu gde se mnogo novca – bilioni dolara – troše na vođenje ratova u inostranstvu protiv sila koje nazivamo mračnim i zlim, a zapravo čak ni ne znamo ko je neprijatelj… Mislim da propagiramo neprijatelja, čineći ga mnogo većim nego što jeste… Ne znam protiv čega ratujemo. Mislim da ratujemo, jer Oružane snage treba da nastave (svoje aktivnosti), treba im finansiranje, kao i obaveštajnim službama, koje imaju neverovatne budžete – zaključio je američki reditelj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here