Istina o Hitlerovoj ljubavnici Evi Braun

0

Autorka, nemačka istoričarka Hajke Gertemaker tvrdi da je Eva Braun bila mnogo više od obične priglupe i atraktivne plavuše, površne i politički naivne, kakvom su je do sada uvek predstavljali, kako Hitlerovi biografi tako i njegovi ondašnji najbliži saradnici, poput arhitekte Alberta Špera (Speera), javlja Dojče vele.
 

Čitaoci neće samo pronaći portret jedne iznenađujuće snažne ženske ličnosti već i sasvim novu sliku odnosa između Eve Braun i njenog ljubavnika.
Ova knjiga baca i sasvim novo svetlo na Hitlera prikazujući ga i kao osobu koja je imala privatni život usprkos činjenici da ga u skladu s propagandom takozvanog Trećeg Rajha, nije smeo imati.
 

U njoj imao veliku psihološku podršku: Hitler i Eva Braun

Filmski materijal iz ovog vremena koji prikazuje "scene iz privatnog života" većinom je snimala sama Eva Braun. I već se ovde, na unapred vrlo dobro osmišljenim kadrovima koje prikazuju Hitlera kao porodičnog čoveka koji voli decu, primećuje kakva je bila Eve Braun – ni bezazlena, ni priglupa, a najmanje nepolitična.
 

Njen filmovi kao i bezbrojne fotografije na kojima je Hitler "u krugu prijatelja", su postale glavni dokument ondašnje propagande.

Eva Braun i Adolf Hitler

Autorka u svojoj knjizi objašnjava zašto Hitler Evu Braun nije hteo da oženi već ju je takoreći "sakrio" u svojoj vili u bavarskim brdima. Za ono što je on želeo, u čemu je video svoju misiju, nije mu bila potrebna porodica. Njemu je bilo važno održati taj takozvani "mit o Fireru", predstavu o večitom neženji koji se ne može venčati budući da je "suprug svih nemačkih žena i otac sve nemačke dece", kaže autorka.
 

Hitler je u Evi Braun imao veliku psihološku podršku, njena blizina mu je bila jako bitna. Ona ga je podržavala do samog kraja – do propasti Trećeg Rajha.
Eva Braun očigledno nije bila niti žrtva, ali ni neka bezazlena pratnja, naprotiv, zaključuje istoričarka Gertemaker.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here