pixabay.com

Izjava premijera Albanije Edija Rame da je ta zemlja blizu velikog otkrića naftnog polja, koje će, prema njegovim rečima, promeniti budućnost Albanije, a u manjoj meri i same Evrope, nije prva takve prirode, jer je slične izjave davao i ranije, kao i drugi albanski političari.

– Znaci su da smo možda veoma blizu važnog otkrića gasa i nafte na kopnu koje će ne samo u velikoj meri uticati na budućnost naše zemlje, već će igrati i ulogu u energetskoj budućnosti Evrope – rekao je Rama 5. jula.

Njegovu vest je potom potvrdila ministarka za infrastrukturu i energetiku Albanije Beljinda Baluku, koja je rekla da kompanija Šel već neko vreme radi u Albaniji i da sa nestrpljenjem iščekuju rezultat istraživanja, koje će biti veliko otkriće.

I Rama i Baluku su rekli su da međunarodna kompanija Šel ne daje konkretne podatke i brojke, ali prema njihovim rečima, “Albanija biti zemlja koja će proizvoditi značajnu količinu nafte i gasa”.

Kako navodi Koha, otkriće se, po svemu sudeći, odnosi na naftno polje Špirag, koje se nalazi na jugu Albanije, oko krečnjačke planine Špirag.

Polje je 2001. godine prvi put istražila kompanija “Oksidental Petroleum”, koja je tada odlučila da ne razvija svoj projekat za eksploataciju, pošto ga je ocenila kao neisplativ.

Od tada, Šel i drugi investitori su potrošili desetine miliona evra na bušenje četiri probne bušotine, koje idu više od 6.000 metara dubine, u nadi da će dobiti rezultate, piše Koha.

Rama je 23. januara 2019. takođe dao “ohrabrujuće” vesti o otkriću rezervi nafte u Albaniji.

“Nekoliko nedelja nas deli od dokaza istinitosti Špiraga, gde svi podaci govore o velikim rezervama gasa i nafte”, napisao je Rama tada na Tviteru.

Bivši premijer Salji Beriša je 6. novembra 2013. godine takođe prokomentarisao otkriće nafte u bušotini Špirag kao veoma važan događaj za zemlju, jer je izjavio da je “nakon trogodišnjeg proučavanja potvrđeno postojanje nafte, visokog kvaliteta, sa početnim kapacitetom od 1.300 barela na 24 sata”.

Ekspert za energetiku i bivši zamenik ministra energetike Albanije Pajtim Belo kaže da je oblast na koju se pominje premijer Rama perspektivna oblast koja se decenijama proučava.

– Sa istorijske tačke gledišta, područje Špiraga se smatralo perspektivom za naftu i gas. U godinama od 1975. do 1990. izvođeni su geološka i seizmička istraživanja. Na osnovu ovih radova urađena je probna bušotina i učvršćeno geološko uverenje o postojanju naftno-gasne konstrukcije. Ali su posle 1990. godine radovi zaustavljeni – rekao je Belo.

Na osnovu tih radova, dodao je, odozvolu za istraživanje oblasti je od albanske Vlade zatražila kompanija Šel i između njih je potpisan ugovor 2012. godine.

Nafta je prvi put otkrivena u Albaniji pre skoro jednog veka, u naftonosnoj oblasti Patos-Marinza, koja se nalazi na jugoistoku Albanije, odnosno u opštini Fier.

2 COMMENTS

  1. Evropa resava problem i gasa i nagte.Rusiji zadat udarac koji ce upantiti.
    Albanija po svemu sudeci ce pre i Turske i Srbije zajedno sa Ukrainom uci u EU. Tako i treba

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here