Istoričar isplanirao pomirenje Karađorđevića i Obrenovića

0

wikimedia.org
Članovi porodice Karađorđević na okupu u Belom dvoru
 

U aprilu se obeležava 200. godina od početka Drugog srpskog ustanka u Takovu i stvaranja srpske države, i taj dan bi trebalo da bude u znaku srpskog jedinstva i oproštaja svih grehova koji su se događali u prošlosti, rekao je Radosavljević.

"Da prestanemo da govorimo i sumnjamo kako nad nekima lebdi sekira Obrenovića, a nad drugima pištolj i sablja Apisova i pristalica Krađorđevića", naglasio je istoričar.

Njegov predlog je da se pomirenje obavi na crkveno-narodnom saboru na Sretenje, 15. februara, kada je Dan državnosti Srbije i to u hramu Svetog Đorđa na Rudniku, jer je to "tačno na pola puta" između Miloševog Takova i Krađorđevog Orašca.

U pismu koje je dostavio medijima i koje će uputiti Vladi i Skupštini Srbije predlažio je da toga dana na Rudnik dođu predstavnici dinanstije Krađorđevića kao i delegacije Orašca i Viševsa gde je rođen Karađorđe.

U ime Obrenovića da prisustvuju potomci porodica Jakovljevića i Mratinovića iz Brusnice, Vukomanovića iz Srezojevaca, kao i predstavnici Dobrinje u opštini Požega gde je Miloš rođen.

"Čitav ceremonijal održao bi se pred Srpskim patrijarhom i delegacijama Vlade i Skupštine Srbije, kao i predstavnicima opština Gornji Milanovac i Topola na čijim se teritorijama nalaze Takovo i Orašac odakle je krenula sloboda za Srbiju", naveo je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here