Tanjug
Priština

Direktor Instituta za istoriju “Alji Hadri” Sabit Silja rekao je da je ime Kosova ilirskog porekla i da nema slovensku etimologiju.

Silja je rekao da se ime Kosovo susreće i u drugim krajevima, kao što su Bosna i Makedonija, gde god se ilirski etnos razvijao.

– Tumačenje u pogledu pojma Kosovo dao je hrvatski akademik Josip Roglić, koji je s pravom naglasio da čitava terminologija i geografski nazivi na Ilirskom poluostrvu pripadaju ilirskom jeziku. Ime Kosovo je ilirskog porekla i nema slovensku etimologiju. Upravo smo se sa terminom Kosovo susreli i u drugim delovima, u Bosni, Makedoniji, Dalmaciji, svuda gde se razvijao ilirski etnos – rekao je Silja.

Povodom izjave predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, koji je pre nekoliko dana rekao da Kosovo treba da promeni ime, Silja je istakao da su “navikli na ova izvrtanja koja srpska istoriografija stalno pravi”.

– Što se tiče izjave Ivice Dačića, nisam impresioniran, mi istoričari smo navikli na takva izvrtanja, Kosovo je u 19. veku opisivano kao Stara Srbija, pa je to rezultat projekta koji je Srbija vodila 1844. godine u “Načertaniju” i iste godine i “Megali Idea”, dva projekta koja su imala za cilj da podele albanske zemlje i da kao linija podele između njih bude Drina – naglasio je Silja.

Silja je rekao da su sve ove promene u nazivima Kosova bile usmerene ka lakšoj denacionalizaciji Albanaca.

– Po završetku Prvog svetskog rata počinje se sa trećom politikom gde su albanske oblasti današnjeg Kosova i Makedonije nazvane drugim imenom – Južna Srbija, i ovaj naziv će trajati do Drugog svetskog rata. Tada je nakon drugih teritorijalnih podela Kosovo podeljeno na regione, okruge, a glavni cilj je bio lakša denacionalizacija Albanaca. Na kraju Drugog svetskog rata Kosovo će se zvati “Metohija“, što se odnosilo za teritoriju Prizrena i Peći, a termin je izveden od grčke reči i ima značenje reči crkveni – objašnjava Silja.

Prema njegovim rečima, konačnu reč bi trebalo da daju lingvisti i etimolozi, dok on, kao istoričar, veruje akademiku Josipu Rogliću, koji je, prema njegovim rečima, rekao da su svi nazivi ilirskog poluostrva bili deo ilirskog jezika i nemaju nikakve veze sa Slovenima.

7 COMMENTS

  1. Сиља треба да промени прзиме у Шиља,тако би га боље разумели.

  2. Dobro ajde, da nije srpskog porela,ali otkud mu onda, da je ilirskog, kad oni nisu ostavili za sobom ništa? Za njima nema pisanog traga, pa kako se onda zna, kako su oni zvali nešto?

  3. Za vreme aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske. A da lakse kontrolisu i manipulisu hajvanima Austrougarski namesnik Bendzamin kalaj (Isti onaj koji nam je napisao Srpsku istoriju) finansira izlazenje jednog prosrpskog, prilicno konzervativnog lista u Sarajevu. Ciji je bio da prvo radikalnim tekstovima privuce Srbe a posle ciljanim tekstovima ih prevede zedne preko vode. Pitanje za urednika dali ti ovo postaje poznato odnekud. Isto tako rade i danas isto tako su radili i juce i pre 500 i pre 1000 godina ista prevara za ljude koji neznaju svoju istoriju. A istorija onih koji je ne poznaju ce da im se ponovi, prosto

  4. Wikipedia iz zapada kaze srbi su se prvi put izjasnili u 400 vekom glavni Grad se pojavi prvi put u engleske Depesche Grad beograd i narod sto sam nazivaju srbi ich historicari iz albaniju znaju ti dokaze i zato sada kazu mi smo ilirci 5000 godine jer albanci nemaju dokaze samo neke teorije i nemoze sa teorije da osvoje istinu dokaz je dokaz!

    Kontinuirano naseljen još od paleolitika , teritorij današnje Srbije suočio se sa slavenskim migracijama u 6. stoljeću, uspostavljajući nekoliko regionalnih država u ranom srednjem vijeku koje su ponekad bile priznate kao pritoke bizantskom , franačkom i mađarskom kraljevstvu. Srbije Britanija dobiva priznanje od strane Svete Stolice i Carigrada 1217., dosegnuvši svoj teritorijalni vrhunac u 1346. kao srpskog carstva . Do sredine 16. stoljeća Osmanlije su pripojile čitavu današnju Srbiju; njihova je vladavina povremeno prekidanaod strane Habsburškog Carstva , koje se od kraja 17. stoljeća počelo širiti prema Srednjoj Srbiji uz zadržavanje uporišta

  5. Па ако је и Илирског шорекла, свакако НИЈЕ албанског, јер ОНИ свакако нису никакви Илири!

  6. Албанци ди племе које се ба Балкан доселило 1043. Године са Сицилије. И ОНИ свакако НИСУ Илири!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here