Milan Ninović
Tim iz 2012. koji je slavio u Kupu Federacije

Senzacionalno osvajanje Čempionšipa 2003. godine ostaće jedna od najvažnijih i najdražih utakmica od osnivanja kluba. Kao autsajderi, Orlovi su u velikom finalu igrali protiv hrvatskog kluba O’konor Najts (O’Conor Knights) i gubili sa 1:0. Ali, zatim su uspeli da preokrenu i zabeleže jednu od najslađih pobeda u klupskoj istoriji – 2:1.

U sledećoj sezoni Orlovi osvajaju “duplu krunu”. Do titula su stigli bez poraza i konačno ušli u društvo najboljih timova na teritoriji ACT. Novi i kvalitetniji rang takmičenja nije uplašio fudbalere srpskog kluba i junački su se držali protiv jačih i stabilizovanih klubova, da bi na kraju sve iznenadili osvajanjem petog mesta i samo za par bodova izmakao im je plasman u plej-of. Ovakav ples nije ponovljen u narednoj, 2006. godini, posle koje je zbog još jedne u nizu bespotrebnih reorganizacija takmičenja Fudbalskog saveza ACT došlo do seobe Orlova u niži rang.

Klubovi Premijer lige i Prve teritorijalne lige pozvani su da konkurišu za formiranje novog takmičenja, u cilju unapređenja fudbala. Kako Beli orlovi nisu imali dovoljnu bazu juniorskih timova koja je zahtevana za najjače takmičenje, “kuća fudbala” je umesto toga predložila da se Beli orlovi stabilizuju i obezbede potrebne uslove, pa da prilože zahtev za prijem u Premijer ligu.

Dejan Santrač na rukama saigrača i navijača

Revanš Kvinbijanu

Beli orlovi su u narednim sezonama bili nadmoćni u Prvoj ligi i osvajanjem po pet titula premijera i šampiona obeležili period do 2013. godine, kao ubedljivo najuspešniji u takmičenju. U tom razdoblju stvorio se i veliki rivalitet sa Kvinbijan Sitijem, koji je skoro uvek bio za petama srpskom klubu.

U 2013. osvojena je peta uzastopna titula premijera i zatim je usledio slabiji period, tokom kojeg je klub prošao kroz svojevrsnu tranziciju. Došlo je do potpune promene igračkog kadra, ali iako značajno oslabljeni Orlolvi uspevaju da stignu do jednog drugog mesta i do jednog velikog finala u kojem su tek na penale poraženi od ANU.

Dramatična završnica

Konačno, prošlu 2019. godinu obeležio je povratak trofeja pobednika lige, ovaj put novoformirane Druge premijer lige, u vitrine Belih orlova. U dramatičnom poslednjem kolu, deklasirali su Brindabelu sa 6:1, a zatim skoro pet minuta preko mobilnog telefona slušali kako se završava duel ANU i Okonora (0:2), na kojem Najtsi nisu uspeli da pobede sa četiri gola razlike, pa je pehar četvrt sata kasnije stigao u Voden, gde je uručen Dejanu Santraču, kapitenu tima i jednom od igrača s najdužim stažom u crvenom dresu.

Nažalost, do promocije u Premijer ligu opet nije došlo zbog administrativne odluke da svake druge sezone nema ni ispadanja iz elite, ni i ulaska u najjači rang. Ni u Čempionšipu nije bilo slavlja jer je posle poraza od Okonora u polufinalu na penale, usledio i poraz u baražu od budućeg šampiona ANU.

Ostaće upamćeno da su tim trenera Grema Plata u prošloj sezoni predvodili Erik Bonet, Dejan i Milan Santrač, Nik Noveski, Kalum Biton, Kejleb Kalem-Rua, golman Nik Oven i drugi. San svih u klubu je da se ove godine, kada prvenstvo konačno počne, izbori povratak u društvo najboljih u Kanberi.

Šest komada premijerligašu

Koliko su Orlovi bili moćni u jeku dominacije u Prvoj ligi ACT najbolje pokazuje pobeda iz sezone 2012. kad su u Kupu Federacije savladali rivala iz Premijer Lige Voden Veli sa 6:1! Bila je to još jedna istorijska sezona Belih orlova, u kojoj su prvi prošli kroz cilj na kraju regularnog dela Prve lige bez poraza.

U velikom finalu Beli orlovi su prelepim golom Dejana Santrača u produžecima pobedili Kvinbijan Siti sa 2:1 i uz titulu premijera dodali i šampionski trofej.

Ponos zajednice: Šampionsko slavlje Orlova

17 titula

1 Druga Premijer liga (2019)
8 Premijeri Prve divizije ACT (1994, 2000, 2004, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013)
7 Šampioni Prve divizije ACT (2003, 2004, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012)
1 Premijeri Druge lige ACT (1993)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here