Milan Ninović
DA SE PAMTI: Fudbaleri Srbije posle trijumfa 2009. godine

Mnogo vremena je prošlo od osnivanja prvog srpskog fudbalskog kluba u Australiji do dana kad se grupa zaljubljenika u ovaj sport nije odlučila da našoj zajednici na Petom kontinentu podari još jedan klub.

Čak 14 godina posle rađanja Beograda iz Adelajda nastao je prvi srpski klub i u Melburnu – Karlton Srbija, do ove godine poznata kao Ficroj Siti Srbija, a u budućnosti najverovatnije Ričmond SC pošto je nedavno došlo do fuzije sa istoimenim klubom nemačke zajednice.
Inicijativu za osnivanje kluba je početkom šezdesetih godina pokrenuo Ostoja Pekić. Njegova ideja se i ostvarila uz pomoć srpske grupe ljubitelja fudbala u ovom delu Melburna sada već davne 1963. godine. Prvi problem je nastao kako dati ime klubu i kako ga održavati.

Osnivač Ostoja Pekić sa timom iz 1963. godine

Posle nekoliko sastanaka pomenute grupe ljudi, javio se predlog da klub nosi ime Vitez i pod tim imenom je u takmičenju na teritoriji Viktorije počeo da predstavlja srpsku zajednicu. Na grbu kluba bio je dvoglavi orao, ali su boje bile plavo-bela-crvena – jugoslovenske.
To se nikako nije dopadalo većini ljudi u klubu, pa su posle tri godine odlučili da ime bude u skladu sa zajednicom koju predstavlja. Kako je novi klub u to vreme trenirao i takmičio se na teritoriji predgrađa Karlton, rešenje je bilo da ubuduće i nosi ime Karlton Srbija.

Ekipa sa Jevtovićem i Sofranićem u Ringvudu

Stalne selidbe

Klub je u 57 godina postojanja menjao lokacije, u zavisnosti gde je bilo povoljnije da se nastani kako bi lakše mogao da opstane i uvek je morao da nosi ime predgrađa na čijoj teritoriji je teren za domaće utakmice. Tako je posle određenog vremena, fuzijom sa Ringvud junajtedom, preuzeo teren ovog kluba i promenio njegovo ime u Ringvud Junajted Srbija.
U ranim godinama postojanja, klub je osvajao titule prvaka Provizione lige Viktorije i Okružne lige centralnih distrikta. Kad se 1991. godine preselio iz Ringvuda na teritoriju predgrađa Severni Ficroj, nedaleko od centra Melburna, dobio je i novo ime – Ficroj Siti Srbija. Pod tim imenom stabilizovao se u opštini Ferfild i 2000. godine počeo uspon na fudbalskoj piramidi Viktorije.

Karlton Srbija sa trenerom Dakićem i predsednikom Jevtovićem

Uspeh i – pad

Najpre je osvojena titula u Drugoj diviziji Viktorije, grupa severozapad (2000), a 2002. ovaj srpski klub je postao član Premijer lige Viktorije. Iako su u toj prvoj sezoni u eliti doživeli zvezdane trenutke kad su pobedili tada moćne Port Melburn Šarkse sa 4:1, Ficroj Srbija je iste godine ispala iz Premijer lige, pošto je sezonu završila sa bodom manje od hrvatskog Sent Albans Dinama.
Usledio je postepeni pad Ficroj Srbije, koji je doveo klub do ispadanja iz državnih takmičenja u takozvane provizione lige Viktorije 2006. godine. Tek 2009. počinje povratak na staze stare slave i uspon ka državnim takmičenjima. Konačno, 2012. Srbija je zauzela drugo mesto u Prvoj provizionoj ligi i izborila pravo da se opet takmiči u Drugoj diviziji Viktorije.

OTAC I SIN: Ostoja i Vlado Peki

Pomogao i “Sveti Sava”

Od osnivanja Srbije 1963. godine, mnogi koji su dali doprinos razvoju kluba nisu više među nama, ali su i dan-danas u sećanju cele zajednice. Pre svih osnivač Ostoja Pekić, čiji je sin Vlado Pekić i danas u klubu. Tih šezdesetih godina prošlog veka Ostoja Pekić nije finansijski mogao da nastavi započet posao osnivanja kluba, pa je zamolio ljude iz Srpskog kulturnog kluba “Sveti Sava” u Karltonu da preuzmu poslove na stvaranju kluba. Tako su među osnivačima ostala zabeležena imena: Svetozar Milovanović, Svetozar Nenadović, Steva Savić, Aleksandar Mladenović, Tadija Milutinović, Branko Jevtović, Obren Popović, Jovan Lazić i drugi.
Članovi uprave kluba “Sveti Sava”, Mladen i Branko, nisu bili u samom klubu Srbije ali su mnogo pomogli u stvaranju kluba i njegovom opstanku. Među prvim fudbalerima su bili – Ilija i Savo Čubrilo, Branko Jevtović, Veroljub Đurković, Uroš Škrbić, Andrija Marčetić i drugi.

Jovan-Bata Lazić mnogo pomogao za opstanak

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here